TIOP 2.2.4-09 – Struktúraváltás a Bajai Szent Rókus Kórházban

Kedvezményezett neve Bajai Szent Rókus Kórház
Projekt címe Struktúraváltás a Bajai Szent Rókus Kórházban
Projekt azonosító TIOP 2.2.4-09/1-2010-0003
Projekt támogatási összeg 3 467 213 879 Ft
Támogatás mértéke 90 %
Projekt kezdőnapja 2012. október 01.
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja 2015. március 31.

Korszakváltás a Bajai Szent Rókus Kórház életében

Aláírták azt a támogatási szerződést, aminek köszönhetően két év múlva már egy új, XXI. századi épület szolgálja majd a bajai és a térségbeli betegeket a Bajai Szent Rókus Kórházban.

– A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. Korszakváltás lesz ez a kórház életében – jelentette be dr. Tóth Gábor főigazgató-főorvos az ünnepélyes aláírás alkalmával. A meghívottaknak elmondta, hogy régóta várnak erre az aláírásra, erre a fejlesztésre. A projekt elkészültével minden részében megfelelnek majd a XXI. század feltételeinek a több mint száz éves intézményben, melyben már az 1700-as esztendőkben is gyógyító munka folyt. Valahány alkalommal valamilyen tragédia érte a bajai kórházat, az mindig feltámadt poraiból. A főigazgató kiemelte: a kórházi dolgozók, a képviselő-testület tagjai és a városháza munkatársai egyaránt sokat segítettek a fejlesztés előkészítése, megvalósulása érdekében.

Révfy Zoltán azt hangsúlyozta beszédében, hogy a bajai városvezetés mindig kiemelt intézményként kezelte a kórházat. – Öt-hat éve még egyszerűbb volt a helyzet, ám a finanszírozás megváltoztatása miatt 2007 óta bonyolultabb lett az élet az egészségügyben. Fokozott fenntartói figyelemmel vettük az akadályokat. Voltak szép percek, hiszen új nevet kapott az intézmény, rendkívüli támogatást utalt a város, amikor kellett és fejlesztések sora valósulhatott meg. 340 millió forintot adott az önkormányzat a 90 százalékban unió által támogatott, nyertes pályázathoz. Az új épületben jobb lesz gyógyítani, és jobb lesz gyógyulni – fogalmazott Baja polgármestere.

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő pohárköszöntőjében hangsúlyozta, külön tisztelet jár a dolgozóknak. Nem csak eddigi munkájukért, hanem a következő két év várható nehézségei okán. Ugyanis amíg zajlik az építkezés, akadhatnak nehézségek az intézményi ellátásban. Ám utóbb örömmel vehetik birtokba az új épületet.

Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója arra bíztatta a bajaiakat, hogy pályázzanak bátran a jövőben is. A 3 milliárd 254 milliós fejlesztés jó példa arra, hogy érdemes az uniós pályázatokat figyelni, azokon részt venni.

Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kiemelte: indulhat az építkezés, de még komoly egyeztetések, munkák várnak a kórházvezetésre az elkövetkező időszakban. – Érjék meg az építkezés örömét és készüljenek fel arra a felelősségre, mely a térségi ellátó szereppel jár majd – szólt a dolgozókhoz.

Ami a konkrét pályázatot illeti, az intézmény 2,9 milliárd forintot nyert egy új központi tömb építésére a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programjában. A munkálatok várhatóan ősszel kezdődnek, míg a befejezést 2012. második negyedévére tervezik. Az új tömbben kap majd helyet a belgyógyászati, a neurológiai, a gyermekosztály, a szülészet és a nőgyógyászat, valamint az újonnan létesülő stroke centrum. A kis létszámú kórtermek mindegyikéhez külön fürdőszoba tartozik majd.

Fejlesztik a diagnosztikát is és központi betegirányító egységet alakítanak ki. A leendő ötemeletes épület földszintjén korszerű ambulanciák, az alagsorban az egynapos sebészet helyiségei, illetve a patológia kap helyet. Az új tömböt a patológia és a krónikus belgyógyászat helyén húzzák majd fel.

A pályázatról részletesebben itt olvashat.

 

A “Struktúraváltás a Bajai Szent Rókus Kórházban” projekthez kapcsolódó szerződések.

 

Baja sokat segített a milliárdos tervezésben

Számos kórházi épületet rajzolt papírra már Bakó István, a Debrecen Keletterv Kft. felelős tervezője. A Bajai Szent Rókus Kórház új, 3,3 milliárd forintos beruházás keretében felépülő ingatlana is az ő nevéhez fűződik.
– Erre a feladatra szakosodott cégünk. Külön nem okítják. Kollégáimmal az öregektől lestük el a fortélyokat, s mi is továbbadjuk azokat a fiatalabbaknak – válaszolta kérdésünkre a generáltervező.
– Jelentős különbségek vannak, minden épület nagy kihívás. Van valami lényeges szempont akár a telepítésben, akár a funkcióban. Egy kórház tervezése mégis bonyolultabb az átlagos munkáktól. Annyira, hogy például a kamara ajánlása szerint a tervezési díj 1,4-szerese a szokásosnak. Szigorú technológiai rend szerint kell a funkciókat kialakítani. Itt ugye kórház karakterről van szó, elengedhetetlen, hogy az épület a megfelelő minőségű működésnek megfeleljen! Hangsúlyozom, csapatmunkáról van szó. Az csak a véletlen szerencse, hogy mindig a felelős tervező tündököl. 40-50 fős mérnöki stáb tevékenykedik különböző szakterületekről – mondta el Bakó József, aki minap Baján járt. Hozzátette: legnehezebb a telepítés volt. Az épülethely pontos területi integrálása, melynek harmonikusan kellett illeszkedni a kórház funkcionális rendszerébe. Bajáról szólva a tervező kijelentette: nagy nyomot hagy életükben.
– Még nem terveztünk a városban, mégis meglepően nagy szeretettel és segítőkészséggel fogadtak minket. E nélkül nem is tudtuk volna ilyen jó minőségben elvégezni munkánkat. Kellett a kiváló együttműködés és mi igyekeztünk megfelelni az elvárásoknak. Remélem, az épület átadását követően a dolgozók, a betegek és egyáltalán, a bajai polgárok elégedetten használják majd – fogalmazott a felelős tervező.

Építés előtt: kezdenek bontani

Hamarosan megkezdődik a krónikus belgyógyászat és a patológia épületének bontása a Bajai Szent Rókus Kórházban. Amint arról többször beszámoltunk, az új épületek kialakítása mintegy 3,3 milliárd forintos beruházás. Ennek fontos lépése az októberben kezdődő bontás. Dr. Tóth Gábor főigazgató főorvos ennek kapcsán hangsúlyozta: a fejlesztésnél fontos szabály a tömbösítés, s mivel a bajai intézmény pavilonrendszerű, kicsit össze kell préselni. Ugyanakkor bizonyos műszaki, tűzoltó és egyéb hatósági előírásoknak is meg kell felelni. Ezért kerül a kijelölt helyre az új épület, s ezért muszáj a két régit elbontani.

A krónikus belgyógyászati osztály szeptember 30-án költözik az I. belgyógyászatra. Ami a bontási munkálatokat illeti, az épületek kiürítése után a hasznosítható mosdókat, csaptelepeket, radiátorokat kiszerelik és raktározzák. A berendezéseket később lehetőség szerint felhasználják. Ezt követően kezdődnek meg a tényleges munkálatok, amelyekre 60 nap áll rendelkezésre.

 

Már bontják az épületeket

A terveknek megfelelően október 10-én, hétfőn építési területté nyilvánították a Bajai Szent Rókus Kórházban a kijelölt részeket. Megkezdődött a krónikus belgyógyászat és a patológia épületének bontása. Amint arról többször beszámoltunk, az új épületek kialakítása mintegy 3,3 milliárd forintos beruházás. Ennek fontos lépése a most zajló munka. Dr. Tóth Gábor  főigazgató főorvos ennek kapcsán korábban is hangsúlyozta: a fejlesztésnél fontos szabály a tömbösítés. Mivel a bajai intézmény pavilonrendszerű, össze kell préselni. Bizonyos műszaki, tűzoltó és egyéb hatósági előírásoknak is meg kell felelni.

 

Ésszerűbbé tennék a rendszert

A józan ész érvényesítését tartják szem előtt az egészségügyi rendszer újraszervezésekor, mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. A politikus hangsúlyozta: az egészségügyi rendszer újraszervezése során igyekeznek mindent megtenni azért, hogy ésszerűbb legyen a munka, jobb legyen a betegeknek, s a tartalékok forogjanak vissza a bérekbe. Míg a rutinszerű tömeges ellátást továbbra is a betegek közelében kell folytatni, a specializálódott magas szintű ellátásnak a térségi központ lesz a felelőse. Mindezt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház új épületszárnyának alapkőletétele alkalmából tartott szerdai ünnepségen mondta az államtitkár.

Közben beindultak a munkálatok a Bajai Szent Rókus Kórházban, ahol a héten már daru segítségével bontják a fejlesztési területen álló régi épületeket. Mint arról többször beszámoltunk, 3,3 milliárd forintos beruházás révén az új tömbben kap majd helyet a belgyógyászati, a neurológiai, a gyermekosztály, a szülészet és a nőgyógyászat, valamint az újonnan létesülő stroke centrum. A kis létszámú kórtermek mindegyikéhez külön fürdőszoba tartozik majd. Fejlesztik a diagnosztikát is és központi betegirányító egységet alakítanak ki. A leendő ötemeletes épület földszintjén korszerű ambulanciák, az alagsorban az egynapos sebészet helyiségei, illetve a patológia kap helyet.

 

Rejtélyek a föld alatt

Nyilvános helyszíni bejáráson tekintették meg a lehetséges kivitelezők a Bajai Szent Rókus Kórház építési területeit. Jelenleg a bontási munkálatok folynak, zajlik a közműkiváltás. Közben gondot fordítanak az anyagok újrahasznosítási lehetőségeire is. Dr. Tóth Gábor főigazgató főorvos elmondta: egy több száz éves kórháznál sokféle rejtélyes cső, illetve vezeték található a föld alatt. Ezeket fokozott óvatossággal számolják fel. Rendkívüli esemény eddig nem történt. Ami az építést illeti, az érdeklődő kivitelezők megtekintették a területet. Eddig nyolc cég vásárolta meg a dokumentációt, hatan itt voltak a bejáráson.

Mint ismeretes, pályázati segítséggel mintegy 3,3 milliárd forintból épül fel az új, öt emeletes központi tömb a patológia és a krónikus belgyógyászat helyén. Négy osztály kap itt helyet. Újdonság lesz a stroke centrum, továbbá a hotelszolgáltatás javítása. December közepén döntenek a kivitelezőről. Ezután kezdődhet az építkezés, amely az eredeti terveknek megfelelően 2012 végén ér véget. Addig a kórház érintett területein óvatosan kell közlekedni gyalogosan és járművel is.

 

Év kórháza: megyei második Baja

Az MTA dísztermében hirdették ki a 2011-es Az év kórháza szavazás eredményét. Rengetegen voksoltak a HáziPatika.com immár hetedik alkalommal meghirdetett szavazásán. A betegek, páciensek véleményére és visszajelzéseire építve keresik évről évre a legnívósabb hazai egészségügyi intézményeket. Az idei év újítása a Facebook bevonása volt.

Összesen 6900-an szavaztak a Magyarországon fekvőbeteg-ellátást nyújtó, állami vagy önkormányzati fenntartású intézményekre. Az internetezők öt kategóriában értékelhették az egészségügyi intézményeket az iskolában is megszokott ötös skálán. Ezek: orvos-szakmai ellátás, ápoló és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, valamint tisztaságot és környezetet. Az abszolút győztes az lett, aki a kategóriánkénti eredmények átlagolásával a legmagasabb pontszámot érte el. Az első díj megint Kecskemétre került: a legtöbb szavazatot a Bács-Kiskun Megyei Kórház szerezte. A Bajai Szent Rókus Kórház a megyében a 2., az országos listán az 46. helyen végzett.

Baján közben zajlik a 3 milliárdos beruházás. Az új, ötemeletes központi tömb építésére december közepéig pályázhattak a kivitelezők. Január 19-én, csütörtökön értékelték a pályázatokat.
Dr. Tóth Gábor főigazgató főorvostól megtudtuk, az eredményhirdetésre még várni kell, mert azt előbb a felettes hatóságnak nyújtották be. A KFSZ megnézi, hogy a mi értékelésünk szakmailag, pénzügyileg és jogilag megfelelő-e. A kontrollt követően, szerintem 15-20 napon belül meglesz az eredményhirdetés.

Ami Az év kórháza szavazást illeti, a főigazgató szerint a „környezet és tisztaság” kategória értékelésekor valószínűleg a munkaterület miatt kapott kevesebb pontot a bajai kórház. A másik probléma az lehetett, hogy idén a Facebook-on is meg kellett erősíteni a voksolást. Ám az idősebbek általában nem használják a közösségi oldalt. Így ők nem tudtak szavazni. Ugyanakkor kiemelkedően jó eredményt ért el, országos szinten 12. lett „ápolás és szakszemélyzet” kategóriában a Bajai Szent Rókus Kórház. A főigazgató úgy véli, ha megépül az új tömb, az összesítésben is jobb eredményt érnek majd el a voksoláson.

 

Egyeztetés egészségügyi átalakításokról

Térségi egyeztetéseket kezdett az egészségügyi államtitkárság a struktúra átalakításáról a fekvőbeteg-ellátó intézményekkel. Cserháti Péter helyettes államtitkár február 6-ig tartó konzultáció-sorozatán az ország 18 pontján találkozik az intézmények vezetőivel és fenntartóival.

A biztonságos, mindenki számára elérhető, magas szintű betegellátást és a gazdálkodás hatékonyságának növelését elsősorban uniós pályázatok révén szeretné elérni az államtitkárság. Mint közleményben írják: a kórházi átalakításra 44 milliárd, a járóbeteg-ellátás átalakítására 13 milliárd, az onkológiai ellátás fejlesztésére 6,8 milliárd, a sürgősségi ellátás fejlesztésére pedig 4 milliárd forintot lehet felhasználni.

A fekvőbeteg intézmények új kapacitásaikról és területi ellátási kötelezettségükről március 5-31. között határozatot kapnak az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól. Ezt követően módosíthatják a működési engedélyeket. A szolgáltatók április 18-ig nyilatkozhatnak, hogy megfelelnek-e a minimum feltételeknek. Majd 120 nap áll rendelkezésükre, hogy szükség esetén pótolják a hiányosságokat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár április 30-ig köt új finanszírozási szerződést a szolgáltatókkal, illetve alakítja ki az új beutalási rendet. A térségi egyeztetések eredményéről az államtitkárság a konzultáció-sorozat lezárulta után számol be.

A Bajai Szent Rókus Kórházban közben zajlik a 3,3 milliárdos beruházás. Az új, ötemeletes központi tömb építése kapcsán már értékelték a kivitelezők pályázatait. Az eredményhirdetésre még várni kell, mert azt előbb a felettes hatóságnak nyújtották be.

 

Tíz cég megvette a csomagot

Az újabb közbeszerzési eljárás befejezésére vár a Bajai Szent Rókus Kórház új szárnyának építése. A mintegy 3 milliárd forint értékű beruházásra két éve nyertek pályázati támogatást. A bontás megtörtént, a tervek készen állnak.
Az új belgyógyászati tömb megépítésére tavaly júniusban írtak ki először közbeszerzési pályázatot. Mind a hat vállalkozói ajánlat meghaladta az anyagi lehetőségeket, a legkedvezőbb is több mint fél milliárd forinttal lépte túl a költségkeretet. Ezért volt eredménytelen az előző eljárás. Most új kivitelezőt keresnek. Dr. Tóth Gábor főigazgató főorvos elmondta: a beadási határidő három hét múlva jár le. Tíz cég megvásárolta a dokumentumot, tehát 7-8 pályázó biztos lesz.

A Bajai Szent Rókus Kórház két évvel ezelőtt nyert el mintegy 3 milliárd forintos pályázati támogatást egy új központi épülettömbre. A folyamat időigényes, mert a közbeszerzési eljárások különböző szakaszaira megszabott határidőket be kell tartani. A beadott pályázatokat is alaposan át kell vizsgálniuk a szakembereknek. A sikeres pályázatra jó reményt ad, hogy – a szakszerű megfogalmazás szerint – csökkentették az építkezés műszaki tartalmát, például kisebb teherbírású lehet az épület tetőszerkezete. Így olcsóbban lehet megépíteni az új pavilont. A főigazgató reményei szerint a pályázati eljárást követően még idén megkezdődhet a munka. A tervek másfél éve elkészültek, a bontást befejezték, minden készen áll az építkezésre. Befejezték a bontást

 

Baja felismerte: fejleszteni kell

Letették és megszentelték az alapkövet

Újabb fontos lépés történt szerdán délután a Bajai Szent Rókus Kórházban: elhelyezték és megszentelték az alapkövet. Töretlenül zajlik a közel 4 milliárdos beruházás.

– Fontos a régió számára is ez a beruházás, melynek révén 160 ezer ember számára nyújtanak Baján biztonságosabb egészségügyi ellátást. Számos helyen nem felel meg az infrastruktúra a mai kor követelményeinek. Ezt ismerték fel Baján, a kórházi beruházás ennek szellemében zajlik. A műtéti blokk és a sebészeti tömb felújítása is érdemi fejlesztés volt, ám még többre van szükség. Gát volt a pavilon rendszer is, mely helyébe a tömbösítés lép. A közel 10 ezer négyzetméteres új épület zárt, fedett összeköttetésben lesz az újjal. Az új tömbben kap helyet a belgyógyászati, a neurológiai, a gyermekosztály, a szülészet és a nőgyógyászat, valamint az újonnan létesülő stroke centrum. A kis létszámú kórtermek mindegyikéhez külön fürdőszoba tartozik majd. Fejlesztik a diagnosztikát is és központi betegirányító egységet alakítanak ki. Egynapos sebészet is itt lesz – sorolta dr. Horváth Zsolt miniszteri biztos. Hozzátette: 90 %-os támogatást élvező, közel 3,5 milliárdos beruházáshoz a hiányzó 600 milliós összeget a kormány és az önkormányzat biztosította. – Igazából nem kórházat, hanem emberarcú társadalmat építünk – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Zsigó Róbert polgármester azt emelte ki, hogy a kórházi pályázatnál nehezebb volt a kivitelezés, mint a támogatás megszerzése. – Anyagi források híján állt a fejlesztés, de a kormány jelentős plusz támogatása révén elindulhatott az építkezés. Köszönet minden résztvevőnek. Bár Baja már nem fenntartója a kórháznak, de ez a város egyik legfontosabb intézménye. A beruházás jó példa arra, hogy Baja érdekében érdemes összefogni!

Dr. Tóth Gábor főigazgató hangsúlyozta: komoly lépés a kórház életében, ilyen mértékű beruházás még sosem zajlott itt. – Köszönöm a sok segítséget, mellyel idáig jutottunk. Elképzeléseinket a tervezők papírra vetették, a látványtervek alapján szép és jó lesz. Ezt várjuk a kivitelezőktől. Az alapkőbe két téglát is teszünk: a patológia és a krónikus belgyógyászat bontásakor kértem el ezeket. Mert otthon azt tanultam: aki nem becsüli a múltat, annak nincs jövője.

Az alapkövet felszentelte, illetve megáldotta a négy történelmi egyház (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) képviselője.

 

Gyorsaság és kiváló minőség

Gőzerővel halad a Bajai Szent Rókus Kórház új pavilonjának építése. A 7 szintes épület rendkívül gyorsan húzták fel a kivitelezők, mégpedig szakmai értékelés szerint kiváló minőségben, derült ki a csütörtöki (január 30.) bejáráskor. Zsigó Róbert országgyűlési képviselő dr. Mátrai Tibor orvos-igazgatóval és Csernovicsné Simon Erzsébet gazdasági igazgatóval együtt örömmel állapította meg, hogy remek ütemben folyik a munka.

Mint emlékezetes, a kormány 600 millió forinttal kiegészítette a beruházásra fordítható összeget, így végre sikeres volt a közbeszerzés és tavaly nyáron megkezdődhetett az építkezés. – Az egészségügy fő célja a betegek segítése, ellátása, gyógyítása. Erre lesz mód az új kórházi épületben Baján – hangsúlyozta Zsigó Róbert polgármester az alapkő letételekor. Többször hangsúlyozta: köszönet minden résztvevőnek. – Bár Baja már nem fenntartója a kórháznak, de ez a város egyik legfontosabb intézménye. A beruházás jó példa arra, hogy Baja érdekében érdemes összefogni!

Még 2010-ben írták alá a támogatói szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel a 3,3 milliárd forintos nyertes pályázat okán. A harmadik közbeszerzés sikeresnek bizonyult, a kivitelező a kiskunhalasi Modinvest Kft. és a bajai Emel Kft. – Kivitelezésre 2,7 milliárd forint áll rendelkezésre, a cégek figyelnek a minőségre. Komoly lépés a kórház életében, ilyen mértékű beruházás még sosem zajlott itt – fogalmazott korábban dr. Tóth Gábor főigazgató.

 

Baja: bokrétaünnep a csúcson

Jó ütemben haladnak a munkálatok a Bajai Szent Rókus Kórházban. Az új központi épület tartószerkezete elérte a legmagasabb pontját, ezen alkalmából Bokrétaünnepet tartottak március 20-án, csütörtökön. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár előbb a mentőállomást járta körbe, majd a Központi Háziorvosi Ügyelet épületét látogatta meg. Vezetője, dr. Ádám András ismertette a munkakörülményeket, kiemelve az önkormányzatokkal, a kórházzal és a mentősökkel való jó együttműködést.

A kórház új épületében dr. Tóth Gábor főigazgató arra emlékeztette a meghívottakat, hogy a maihoz hasonló szép idő kísérte számos fontos eseményüket. – Úgy vélem, valaki nagyon szeret bennünket. Köszönöm valamennyi érintettnek, hogy eljutottunk idáig a fejlesztések során. Ilyen jelentős beruházás még sosem volt a bajai kórházban, hiszen az osztályok fele megújul, s közel 10.000 négyzetméteren folynak munkálatok. Az új épületnél már látszik, hogy nemcsak a terveken volt szép. Elértük a legmagasabb pontot (ez a városban is legmagasabb pont), ezt ünnepeljük meg. Célunk pedig a korábbi nehézségek után nem lehet más, minthogy az ország legjobb kórháza legyen a bajai – mondta el a főigazgató. Végül megköszönte az építőknek köszönöm a tervszerű, rendezett munkát.

Szócska Miklós államtitkár arra hívta fel a figyelmet, milyen nagy változások történtek az egészségügyben az elmúlt 4 évben. – Polgárháborús állapotok uralkodtak, amikor kormányra kerültünk. Ráadásul jött a gazdasági válság. Úgy vélem, nehéz időszakot adtunk át a múltnak. Olyan törvények, rendelkezések léptek életbe, melyek révén egészségesebben élünk, jobb az ellátás. A gyógyítási eszközök és a gyógyulási körülmények egyaránt megfelelnek a 21. század követelményeinek. A cél, hogy fejlődjön tovább az egészségügy.

Zsigó Róbert polgármester hangsúlyozta: óriási munka folyik a bajai kórházban, mégpedig jó minőségben és jó ütemezéssel. – A nagy beruházás mellett megújul több épület is, a kivitelezésben bajai vállalkozások is szerepet kapnak – emelte ki a térség országgyűlési képviselője. Hozzátetet: Baja, sőt az egész a bácskai térség egyik legfontosabb intézménye a kórház!

Végezetül szalagot kötöttek a bokrétafára, melyet daru emelt a tetőre, majd bejárták az épületet.

 

Korszerű körülmények

A terveknek megfelelően halad a munka a Bajai Szent Rókus Kórház új épületében.

A kórházi szárny megközelítőleg 10 ezer m2-es. A munka végeztével fél tucat osztály költözik majd az épületbe. Például az I. számú belgyógyászat, ahol több mint negyvenen dolgoznak, és mintegy 3000 beteget látnak el évente. Az épületet még a ’70-es években adták át. A nagy kórtermeken kívül problémát okoz az is, hogy szintenként csak egy vizesblokkot használhatnak a betegek. Hamarosan átköltözhet az osztály az új épületbe, ami a betegekre is jó hatással lesz. Dr. Kovács Zsolt osztályvezető főorvos: A zsúfolt kórtermekben nyáron a melegtől is szenved a beteg. Akármennyire igyekszik személyzet, egészen más érzés ez így, mint egy légkondicionált, két ágyas helyiségben gyógyulni.”

Az új épülettömbön a szakemberek már az utolsó állványt bontják, továbbá egy parkolón, valamint az ahhoz tartozó körforgón dolgoznak. A tömb hosszúsága 74 méter, a magassága pedig megközelítőleg 30 méter. Költözik majd a gyerekosztály, a szülészet-nőgyógyászat, az ideggyógyászat, a patológia egy része, valamint a két belgyógyászat. Járóbeteg szakrendelők is lesznek a földszinten. Az épület jelenleg 97 százalékos készültségi szinten van, már csak az úgynevezett szépészeti munkálatok folynak. Dr. Tóth Gábor főigazgató elmondta: itt két-három ágyas kórtermek vannak, valamennyi saját fürdőszobával. Sőt, jól látható az épületre tekintve, hogy még panorámája is van. „Jó időben látni a Zengőt, tehát egészen Pécsig el lehet látni. Az új épület olyan minőségi ugrás lesz a betegellátás hotel funkciójában, amihez fogható még nem volt a kórház életében.” Az épület méreteit jól mutatja az is, hogy több mint 100 kilométernyi kábelt használtak fel a villamos hálózathoz.

Az új épületet jelen tervek szerint ősszel adják át.

 

Az álmok megvalósulnak!

Magyarország miniszterelnöke avatta fel a Bajai Szent Rókus Kórház új épületét szeptember 16-án, kedden. Orbán Viktor az ünnepségen több témára is kitért. Beszélt a kórházról, Magyarország jövőjéről és a közelgő helyhatósági választásokról is. Utóbbi kapcsán Fercsák Róbert (Fidesz) alpolgármestert ajánlotta a választól figyelmébe. Úgy véli, a 2008-as szociális népszavazás legfontosabb eredménye az volt, hogy sikerült megakadályozni az egészségügy privatizációját, mert ezt az ágazatot nem lehet üzleti szempontok szerint működtetni.

Az ünnepségen a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója, dr. Tóth Gábor örömmel hangsúlyozta: a rendszerváltás óta a legnagyobb beruházás készült el mintegy 4 milliárd forintos beruházással. A környéken 150 ezer ember egészségügyi ellátását javítja megépült gyönyörű, korszerű belgyógyászati épület. Ez mérföldkő az intézmény történetében. Kiemelte: stroke-centrumot is kialakítottak, amelynek az utógondozásban is fontos szerep jut.

– Korszerűbb, hatékonyabb egészségügyi szolgáltatás válik lehetővé Baján. A kormány, az önkormányzat és a betegek támogatásával egy épületbe költözhetnek különböző osztályok, növelve az ellátás minőségét. Immár megfelelő infrastrukturális háttér áll rendelkezésre, ráadásul stroke-központ épülhetett ki – fogalmazott a főigazgató. Hozzátette: a 4 milliárdos beruházáson túl számos fejlesztés zajlott a kórházban az elmúlt négy évben. „Az elmúlt négy év üzenet: ha merünk álmodni, s bízunk magunkban, az álmok megvalósulnak!”

Baja alpolgármestere, Fercsák Róbert is méltatta a fejlesztés fontosságát. – Baja vezetősége elkötelezte magát egy úton az elmúlt négy évben: élhetőbb várost szeretnénk. Zsigó Róbert polgármesterrel (immár államtitkár) mintegy 25 milliárd forintos fejlesztést irányítottunk Bajára. Ezek zöme az egészségesebb életmódot szolgálja (ökopark, strand, kerékpárút), ám a gyógyításra is fel kell készülni. A kórház felújítása régi terv, most végre megvalósul. Zsigó Róberttel és dr. Tóth Gáborral sokat tettünk ezért, immár szállodai körülmények gyógyulhatnak majd a betegek. Az új épület jobb feltételeket biztosít a gyógyuláshoz, a gyógyításhoz!

Nagy Alma Virág (Liszt Ferenc AMI) énekelt, majd Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. Beszélt a kórházról, Magyarország jövőjéről és a közelgő helyhatósági választásokról is. – A 2008-as szociális népszavazás legfontosabb eredménye, hogy sikerült megakadályozni az egészségügy privatizációját. Ezt az ágazatot nem lehet csak üzleti szempontok szerint működtetni. A kórház kapcsán nehéz sorsú, segítségre szoruló emberekről is beszélünk. És arról is, milyen lelkülete van egy országnak, mennyire tartja fontosnak polgárai sorsát.

Fontos eredményként értékelte, hogy a dohányzás visszaszorítása érdekében hozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon 200 ezer ember hagyta abba a dohányzást. Bevezették a népegészségügyi termékadót, ami 52 milliárd forint bevételt hozott. Ez teremtette meg az egészségügyi béremelés alapját, sorolta. Hangsúlyozta: a méhnyakrák elleni védőoltás bevezetését, az átadott 277 új mentőautót, a 22 új mentőállomást, illetve 60 régi átépítését. Mindez az egészségügy színvonalának emelése érekében tett fontos lépés.

„Ugyanakkor a háziorvosok fizetése és megbecsülése messze elmarad attól, amit megérdemelnének. Sőt, attól is, amire az emberek jó minőségű ellátásához szükség van.”

A kormány elmúlt négy éves munkáját értékelve kiemelte, hogy sikerült megfékezni az áremeléseket, valamint segítették „adósrabszolgaságba szakadt családokat”. „2010-ben, a kormányváltáskor 1,8 millió ember fizetett adót. Ma már 4,1 millió ember dolgozik, és mindannyian fizetnek adót. Így már meg tudunk állni a lábunkon, előre juthatunk.”

Az önkormányzati választással kapcsoltban arra kérte az embereket, menjenek el szavazni. Kifejezhetik a bizalmukat a kormány politikája iránt, voksukkal nemcsak Baja jövőjét, hanem a következő négy év kormányzati cselekvőképességét is befolyásolják.

A négy történelmi egyház képviselője (Bábel BalázsRóna TamásBán Béla és Nepp Éva) megáldotta az új épületet.