EFOP-1.8.21-18-2019-00030

Kedvezményezett neve Bajai Szent Rókus Kórház
Projekt címe Infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítása a fekvőbeteg ellátást nyújtó Bajai Szent Rókus Kórházban
Projekt azonosító EFOP-1.8.21-18-2019-00030
Projekt támogatási összeg 59 999 986 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Projekt kezdőnapja 2021. február 01.
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja 2022. január 31.

A projekt tartalma:

A projekt célja olyan szervezeti kultúra, szemlélet megteremtése a Bajai Szent Rókus Kórházban, amelynek segítségével az egészségügyi dolgozók felismerik az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kialakulásához vezető veszélyforrásokat a betegellátás során, mindent elkövetnek azok kivédésére vagy korrigálására, és mindezt intézményi szintű szabályozás és az előfordult hibák és nemkívánatos események tanulási céllal történő megbeszélése támogatja. Az infekciókontrollal kapcsolatos ajánlások egészségügyi intézményekben történő gyakorlati implementálása, kiegészítve a lakosság (betegek, hozzátartozók) szemléletformálásával.

A projekt lehetőséget nyújt a kórházi infekciókontroll struktúra megerősítésére, ezen keresztül az egészségügyi ellátással összefüggő kórházi fertőzések visszaszorítása. Magában foglalja eljárásrendjeink felülvizsgálatát és kiegészítését, új módszerek bevezetését, valamint munkatársaink képzését. Az új eljárásrendeknek köszönhetően betegeink fertőzésnek való kitettségét felmérhetjük, ellátásukat, illetve folyamatos ellenőrzésüket e kockázatelemzés eredményének megfelelően tervezhetjük meg. A kórházi ellátás során jelentkező négy leggyakoribb fertőzés visszaszorítása érdekében eljárásrendjeinket kiegészítjük, a különböző kockázati csoportokba tartozó betegeknek ellátási csomagokat alakítunk ki, amivel megteremtjük a hatékony kezelés és felügyelet feltételeit. Az eljárásrendek alkalmazását munkatársaink elméleti és gyakorlati (ágy melletti) oktatás során sajátíthatják el, melyben fontos szerep jut a Kórház infekciókontroll-hálózatának.

Az ellátás mellett a kórházi fertőzések ellenőrzésének, mérésének és elemzésének az eszköztárát is megújítjuk.

A megvalósítást munkatársaink, betegeink és látogatóik számára kidolgozott szemléletformáló kampánnyal kísérjük, amelynek célja az új intézkedések megismertetése és elfogadtatása, valamint a helyes higiénés gyakorlat tudatosítása.

A projekt megvalósításától a fertőzések számának visszaszorítását, általánosságban pedig a betegbiztonság javulását várjuk.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával, Magyarország Kormánya társfinanszírozásával valósul meg.

 

A projekt megvalósulása:

A projekt 2022. január 31-ével sikeresen megvalósult. Az egy éven át tartó szakmai munka keretében a Kórház szakemberei kidolgozták azon eljárásrendeket és jó gyakorlatokat, amelyeket alkalmazva a négy leggyakrabban jelentkező kórházi fertőzéstípus visszaszorítható. Betegeink a fekvőbeteg felvételt követően egyéni kockázatértékelési eljáráson esnek át, amelynek keretében felmérjük, hogy milyen mértékű a fertőzéseknek való kitettségük, szükség van-e speciális eljárások alkalmazására. A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levelei alapján a Kórházra adaptálva kidolgoztuk a gépi lélegeztetés, az érkatéterezés, a hólyagkatéterezés és a műtéti sebkezelések során jelentkező fertőzések visszaszorítását célzó, gyakorlati megközelítésre építő eljárásrendjeinket. Az érintett munkatársak az ezek alkalmazását támogató elméleti és gyakorlati képzésben részesültek.

A kórház teljes területén tájékoztató plakátokat helyeztünk ki betegeinknek és látogatóiknak a helyes higiénés gyakorlat, elsősorban a kézhigiénés gyakorlat elsajátításának támogatására.

A kórház infekciókontroll tevékenységét eszközbeszerzéssel is támogattuk a projektben: fali és asztali kézfertőtlenítő adagolókat szereztünk be, ezek segítségével a fekvőbeteg osztályok teljes területén tudjuk biztosítani a kézfertőtlenítés lehetőségét, emellett beszerzésre került négy nagyméretű, automatikus kézfertőtlenítő adagoló, amelyeket a kórház bejáratainál helyeztünk el a kezek tisztításának egyszerűsítése érdekében. A fertőzések szempontjából kockázatosnak számító helyiségek levegőjének fertőtlenítése érdekében összesen 13 darab, eltérő kapacitású légfertőtlenítő berendezést szereztünk be.

Az infekciókontroll gyakorlati megvalósulásának ellenőrzését támogatja a kezek tisztaságát elemző berendezés, a felületfertőtlenítés hatékonyságát értékelő berendezés, valamint a bevezetett eljárásrendek betartásának dokumentálására és elemzésére szolgáló szoftver.