Díjnyertes bajai projekt

Akadémiai díjat nyert Hal Melinda, jelentette be november 6-án dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója. Hangsúlyozta: ilyen esetre még nem volt példa az intézmény életében.

Hal Melinda és Hoffmann Nikoletta, a Bajai Ifjúsági Fórum ötletgazdája és munkatársa közös pályázata az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, a Bács-Kiskun, Békés, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarák, valamint a Dél-Alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület által közösen alapított X. Dél-Alföldi Innovációs Díj keretében nyert első díjat. Az elismerést november 5-én vették át Szegeden, a SZAB székházban.

Az innováció tárgya egy korábban nem használt pszichológiai mérőeszköz fejlesztése – tájékoztatott Hal Melinda pszichológus-közgazdász. – A sokak számára ismert Rorschach (csúfnevén tintapaca) teszthez hasonló projektív eljárás kidolgozásának ötlete a 2011 óta tartó fájdalom-kutatásunkból nőtte ki magát. Főként a fejfájással küzdők életét megkönnyítő terápiás protokollt dolgoztunk ki. Az innovatív szemlélet során azonban rájöttünk, hogy a különböző affektív temperamentumokkal, illetve azok kombinatív profiljával rendelkező személyek másként reagálnak a hétköznap előforduló szimbolikus jelekre, valamint a terápia során feléjük küldött szimbólumterápiás elemekre, relaxatív állapotban. A korábban verbális ingerként létező szimbólumokat a Bajai Ifjúsági Fórum munkatársa, Hoffmann Nikoletta grafikus segítségével képi vizuális ingeranyaggá alakítottuk. Egyik, saját kézzel készített vázlatát láthatjuk az éppen felszálló madár képében, amely dinamizmusából fakadóan a hipertím temperamentumú személyek esetében pozitív szimbólum. Tudományosan megalapozott és bemért képeket használtunk, korábban közel 700 személyt vontunk be a szimbólumok szétválasztásába. Jelenleg 250, fájdalommal élő személy terápiás tesztelését folytatjuk a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar és a Bajai Szent Rókus Kórház közös etikai engedéllyel rendelkező kutatásában.

Összességében tehát egy új pszichológiai mérőeszköz és innovatív terápiás protokoll született. Az új eszköz szabadalmaztatása az említett szervezetek mellett Hal Melinda nevéhez fűződik, a kutatási projekt vezetője prof. dr. Rihmer Zoltán. – A Bajai Ifjúsági Fórum összekötő kapocs a Semmelweis Egyetem és a Bajai Szent Rókus Kórház között. Mind a kutatásban, mind a gyakorlatban együttműködünk az említett intézményekkel. A Semmelweis Egyetem és a Bajai Szent Rókus Kórház szeptemberben átadott közös kutatóbázisának első gyümölcse ez az innovációs díj – tette hozzá a pszichológus.

Dr. Tóth Gábor kiemelte: ez a díj fontos elismerés, ami nagy siker a Bajai Szent Rókus Kórház dolgozójának. „Nagyon büszkék vagyunk rá!”