Kevesen vannak, de kitartóak
TRAUMATOLÓGIA Nem múlik el nap akut műtéti beavatkozás nélkül

Hotelszolgáltatásnak megfelelő komforttal, kiváló eszközparkkal és kevés, de jó szakemberrel bír a traumatológia. Ugyanakkor a fiatal orvosok külföldi munkavállalását tartja a legégetőbb problémának dr. Vass Antal, aki több mint hat éve irányítja a Bajai Szent Rókus Kórház traumatológiai osztályát. Specialitása a kézsebészet és az ízületi-artroszkópiás műtét.

- Legfontosabb tevékenységünk az akut baleseti sebészeti ellátás, melynek persze számos egyéb vonzata van. A napi sürgősségi mellett vannak programozott tevékenységeink, műtéteink. Ilyenek a különböző törések utáni rögzítőanyagok eltávolítása, melyek előre tervezett időben történnek meg. És vannak olyan, úgymond szakmailag nem akut, nem sürgősségi műtétek, melyeket néhány napos halasztással lehet elvégezni. Persze, a műtét halasztása nem károsíthatja a szervezetet – tudtuk meg dr. Vass Antal osztályvezető főorvos úrtól.

- Ami a személyi állományt illeti, sajnos elkeserítő az országos helyzet. Forrong az orvos társadalom. Ám az emberek zöme csak akkor szembesül a problémával, amikor magas szintű orvoslásra lenne szüksége. Így döbbennek rá sokan, hogy várakozni kell, mert olyan kevés az orvos, hogy nem tudunk mindenben azonnali ellátást nyújtani. Márpedig a magyar népesség megszokta ezt az elmúlt évtizedekben, és elvárják. Ráadásul a különböző médiák, egyes internetes tartalmak, valamint a társadalmi elvárás is ezt erősíti egyesekben. Aki többszázezer forint tb-t fizet, az elvár bizonyos dolgokat. Ebből vannak konfliktusok, mert az igényeket, ezzel a létszámmal nehéz kielégíteni. Az országban a kb. 670 rezidens helyre 400-nál is kevesebben jelentkeztek. Talán nem minden szakmát érint ez súlyosan, de sajnos a baleseti és ortopéd sebészetben rendkívül rossz a helyzet. Ugyanis 20-30 éves generációs hiány van a szakmában. Baján, a mi osztályunkon 45-47 éves a legfiatalabb, utánpótlás nincs. Jellemző, hogy nagy klinikákon sincs jelentkező. Egy helyen például a kiírt nyolc helyre csak két pályázó akadt.

- A mi szakmánk hálátlan szakma. Érzékeny téma a hálapénz. Erre szoktam mondani: részeg ember ritkán esik az autó elé tömött pénztárcával. Súlyosbítja szakmánkat az eszméletlen pszichés megterhelés. Sok esetben nem csak szervek sérülnek, hanem szinte mindig egzisztenciálisan és pszichésen is sérül a beteg. Valakit ügyei intézésében gátol meg a baleset, mások esetleg szeretteiket veszítik el a súlyos testi sérülések mellett. Ez a munka megszállottságot is kíván. Szoktam is mondani: ”normális ember ezt nem csinálja”. Többszörös embert kíván, miden idegszállal koncentrálni kell. Perceken múlhatnak életek, kevés információ birtokában kell jól és gyorsan dönteni. Ez extrém megterhelés. Ránk is hatnak a családi tragédiák, ezeket fel kell tudnunk dolgozni. Csakhogy rekreációs időnk gyakorlatilag nincs! Arra lenne szükség, hogy napok alatt letisztuljanak ezek a dolgok - mi is fel tudjuk dolgozni a történteket -, de erre nincs mód. Ugyanis kevesen vagyunk. Mintegy 150 ezer ember baleseti sebészeti ellátása a feladatunk, ez 47 települést érint (Kalocsa, Bácsalmás, Baja környéke). Naponta akadnak akut műtétek, állandó nyomás alatt vagyunk. Az a borzasztó, hogy hiába kedves kisváros Baja, semmi módon nem tudtam kollégát idecsábítani. Persze, az egész országban alig akad baleseti sebészetre jelentkező orvos. Külföldre mennek pénzt keresni a szakemberek és a kezdő orvosok is!

- Jellemző, hogy mióta itt vagyok (2004. május 1.), minden tekintetben rosszabb lett a helyzet a kórházban. Többen elmentek kevésbé megterhelő munkát végezni, másokat én küldtem el szakmai okok miatt. Jelenleg összesen hatan vagyunk az osztályon, köztük egy kismama (Szimonné dr. Kiss Erika) és egy félállásban tevékenykedő, nyugdíjas kolléga (dr. Huszár Gergely). Az ortopéd szakrendelésen szintén félállásban dolgozik dr. Bálint Gábor. Ha az aktívan működő négy orvos (dr. Márkus Mária, dr. Szatmári Zoltán, dr. Karpjuk Irzsi és jómagam) szakmai ismereteit, teherbírását nézem, nyolc szakorvosra és négy rezidensre lenne szükség egy ekkora területet ellátó osztályon. Túlterheltek a nővérek is nálunk. Évente körülbelül 2000 műtétet végzünk. Az általános baleseti sebészet mellett foglalkozunk ortopédiával, kézsebészettel és ízületi, artroszkópiás műtétekkel is. Ez utóbbiak a specialitásomnak tekinthetők. (Korábbi munkahelyemen, Kecskeméten több mint 7 évig vezettem a térdsebészeti szakrendelést. Tagja voltam a kézsebészeti teamnek. Jelenleg is tagja vagyok a Magyar Arthroszkópos Társaságnak és a Magyar és Nemzetközi Kézsebészeti Társaságnak).

- A tárgyi feltételek terén, az országos helyzetet tekintve, nem panaszkodhatunk. Persze, vannak sokmilliós műszerek, melyekre szükség lenne. Ám tisztában vagyunk az intézmény lehetőségeivel. Több nélkülözhetetlen műszert vásároltunk a Bajai Baleseti Sebészeti Alapítványunk számlájára összegyűlt pénzadományokból. Egyes kívánt eszközöket még a legnagyobb klinikák sem tudnak beszerezni. Ugyanakkor, amit képes megoldani a menedzsment, abban mindig segít.

- A sebészeti tömböt mintegy két éve átépítették. Mondhatni, hogy hotelnek megfelelő komforttal bír. Lehetőség van internet és kábel tévé bekötésre is a kórtermekben. Összesen 40 aktív - ez hazánkban középkategóriás létszámnak felel meg - és 6 krónikus ágy van, másfél emeletet foglalunk el. Öt négyágyas kórterem van, a többi egy- és kétágyas. Valamennyi vizesblokkal felszerelt – mondta el dr. Vass Antal osztályvezető főorvos.

Hozzátette: nagy bánatára az emberek gyakran későn jelentkeznek a baleseti sebészeten. Különösen igaz ez a sportolókra. Fejlesztésre szorul az egészségkultúra. Korábban vetített a televízió fő csatornája egészségügyi felvilágosító filmeket, ám ez ma már hiányzik. Sajnos a médiákban is az orvoslással kapcsolatban csak a negatív információk jelennek meg. A sok-sok sikeres, sokszor erőnk felett végzett munkánk eredménye nem kap elég visszhangot.
Háziorvos kollégákkal is szorosabb kapcsolatra lenne szükség.