Nő a cukorbetegek száma

Évről évre nő az 1-es típusú cukorbeteg száma Magyarországon, évente 250-300 gyermeknél diagnosztizálják a betegséget. Az esetek száma az elmúlt 30 évben megháromszorozódott, derül ki a Semmelweis Egyetem januári közleményéből. A betegség ráadásul a 6 év alatti korosztályban aránytalan mértékben nő.

A Bajai Szent Rókus Kórház adjunktusa, dr. Trója Tünde (gyermekosztály) 2 éve tette le a gyermek diabetológiai szakvizsgát. Azért is tartotta fontosnak, mert egyre több kisgyereknél fordul elő szénhidrát anyagcserezavar, amely magas vércukorszinttel jár. A diabétesz lappangó betegség, ám a kezdeti tünetek után gyorsan életveszélyes állapotba kerülhet a gyermek, ha nem kezelik a problémát. „A kezdeti tünet az, hogy a gyerek a megszokotthoz képest sokat iszik, így sokat is pisil. Erre figyelni kell már csecsemőkortól. Jó étvágyuk van, mégis fogynak, fáradékonyak és bőrviszketésre is panaszkodhatnak.”

Dr. Károlyi Éva osztályvezető főorvos szerint a folyamatos fejlődés elengedhetetlen része a gyógyító munkának. A gyermekgyógyászaton belül, a speciális területek ellátáshoz, így a diabetológiához is továbbképzés szükséges. „Az utóbbi tíz évben, mióta itt vagyok, hét új szakvizsgával büszkélkedhetünk. Két orvosunk pedig a szegedi gyermekklinikára került át, ez is jelentős eredmény egy városi gyermekosztály vonatkozásában.”

A szakemberek hangsúlyozták. gyerekkorban a 2-es számú cukorbetegség is előfordulhat, ami miatt egyértelműen a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás okolható.

Vissza a hírekhez