Sok szép év a cél

Az egészségügyi államtitkárság fő stratégiája, hogy növekedjen a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma. Ezt szolgálja a közelmúltban kialakított egészségügyi stratégia és a különböző szakmai programok, mondta Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár augusztus 30-án, egy szakmai konferencián, Budapesten.

Kifejtette: a magyar emberek olyan betegségekben halnak meg idő előtt, amelyek kialakulása megfelelő prevencióval elkerülhető lenne, a korán diagnosztizált betegségeket pedig eredményesebben lehetne gyógyítani.

Az Egészségügy 5 dimenzióban című konferencián az államtitkár megemlítette, hogy a szakmai munka elindult, cselekvési és akciótervek készülnek a nemrég megalkotott öt – a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori betegségek, valamint mentális zavarok megelőzését és kezelését szolgáló – egészségprogrammal kapcsolatban.

Rendkívüli feladatként említette a kórházi adósságok, az intézményi gazdálkodás kérdését, mert ezen a területek mélyreható vizsgálatok kellenek. Ennek érdekében még az idén minden kórházban elkezdődik a felmérés a szabályosság, a szabályozottság kérdésében. A vizsgálódás kitér a gazdálkodásra és a pénzügyi folyamatokra. Nemcsak az adott kórház gazdálkodási hatékonyságát nézik, hanem vizsgálják az intézmény térségi szerepét, kapcsolatrendszerét a többi kórházzal. Hozzátette: másfél-két év kell ahhoz, hogy rendszerszintű eredményeket érjenek el.

A humánerőforrás-helyzetet említve az államtitkár azt mondta, el akarják érni, hogy a szakdolgozók társadalmi megbecsültsége emelkedjen. Ehhez nemcsak a bérezést, hanem minden mást, a motiváltságot, a szakképzési lehetőségeket vagy a lakhatási körülményeket is vizsgálni kell.

A sürgősségi ellátásról szólva az államtitkár azt mondta, sikerült olyan munkaszervezési programot alkotni, amely segíti a sürgősségi betegellátó osztályok tevékenységét; erről ősszel fognak részletekkel szolgálni.

Vissza a hírekhez