Új műszerek a gyerekosztályon

Több örömteli eseményről számoltak be november 28-án a Bajai Szent Rókus Kórházban. A gyermekellátás újabb műszerekkel gazdagodott önerőből, illetve egy adományozó révén.

A gyermek-kardiológiai osztály korszerű ultrahang készüléket kapott, amellyel már az újszülötteken vagy koraszülötteken is elvégezhetők a szükséges vizsgálatok, akár a betegágy mellett. – Mérföldkőnek számít a fejlesztés: sok megyei intézmény se büszkélkedhet ilyen modern készülékkel, amellyel helyben tudjuk elvégezni a gyermek-kardiológiai vizsgálatokat – mondta dr. Károly Éva osztályvezető főorvos: Hozzátette: a kórház fiatal orvosai újabb és újabb szakvizsgákat tesznek a minél jobb ellátás érdekében, és fontos, hogy a gyerekeknek és szüleiknek nem kell messzire utazniuk szakvizsgálatokért. – Egyre gyakoribbak a szívfejlődési rendellenességek. Felismeréséhez olyan ultrahangfejek kellenek, amelyekkel már az újszülötteket is vizsgálni lehet. Most ez valósult meg az új készülék beszerzésével, nagyon hálásak vagyunk.

A gyermek-kardiológiai szakrendelést június óta dr. Szegény Krisztina gyermek-kardiológus szakorvos, adjunktus irányítja. Mint elmondta: az előjegyzés alapján végzett vizsgálatokhoz eddig hosszú volt a várólista, mivel csak korlátozott időre tudtak gépet kölcsönkapni a belgyógyászatról. Most azonban teljes munkaidőben rendelkezésre áll a készülék, így a várakozási idő is jelentős mértékben lerövidülhet. – A gyermek-kardiológiai szakvizsgálat része a szívvizsgálat. Látnunk kell mozgásában a szívet, így tudjuk megállapítani akár a fejlődési rendellenességet, ami a leggyakoribb probléma. Nagyobb gyerekeknél pedig egyre gyakoribb a magas vérnyomás. A legfontosabb a diagnosztika, mivel ennek megfelelően tudjuk további műtétre vagy kezelésre küldeni a pácienst.

Dr. Tóth Gábor főigazgató elmondta: a Bajai Szent Rókus Kórházban a gyerekellátás eddig is magas színvonalon működött, a törekvés a szolgáltatás állandó fejlesztése. – Jelen beruházást önerőből tudtuk megvalósítani, szeretném megköszönni mindenki segítségét.

A gyermekosztály is új műszerekkel: két oxigénszint mérővel gazdagodott. – Vannak még jó emberek, akik gondolnak a beteg gyermekekre – értékelte a nagylelkű gesztust dr. Károly Éva osztályvezető főorvos. Wilhelm Ildikó zenetanár nagyobb összeget adományozott a kórházi alapítványnak, ebből vásárolták meg az új műszereket. Mint elmondta: bajaiként fontosnak tartotta, ha lehetősége van rá, a gyermekek sorsán próbáljon könnyíteni.

Az átadás pillanatára írt versét olvasta fel dr. Szluha Gyula, aki közvetítő szerepet is vállalt az intézmény és az adományozó között.

Vissza a hírekhez