Ismét véradásra fel!

Harmadik éve hirdet véradó versenyt iskolai osztályoknak Baja önkormányzata, együttműködésben a Bajai Szent Rókus Kórház Egészségfejlesztési irodájával és a Vöröskereszt helyi szervezetével. – Hagyományt teremtettünk – mondta szeptember 25-i sajtótájékoztatóján Csubákné Besesek Andrea alpolgármester, akinek ötlete nyomán indult el a verseny. – Mindenkit arra biztatunk: adjon vért, három életet menthet meg. Nagykorú személyek jelentkezhetnek donornak, ebben a versenyben a diákok feladata, hogy mozgósítsák családtagjaikat, rokonaikat, ismerőseiket. Véradáskor megjelölik, melyik osztály nevében érkeztek, így a pontot oda regisztrálják. A versenybe legalább tíz ponttal lehet nevezni (első véradás dupla pontot ér!), a cél a minél nagyobb számú részvétel. A verseny első három helyezettje osztálykirándulásra fordítható pénzösszeget (55, 35, illetve 25 ezer forintot) nyer, a felnőtt véradók között pedig három ajándékcsomagot sorsolunk ki.

Az Egészségfejlesztési Iroda képviseletében Kisbácskai Anita elmondta: tavaly 39 új véradót vontak be a programba. Reméli, idén is több új donor jelentkezik. – Mindig nagy szükség van véradókra. 18-65 év közötti, egészséges személyek adhatnak vért, ám a stabil véradó közösségünk lassan kiöregszik. A fiatalok körében még terjedt el a kellőképpen a segítségnyújtás ezen formája. Főként a fiatalokat kell tehát véradásra biztatni, reméljük, a diákok idén is élen járnak majd. A vér nem pótolható semmivel, országos szinte évente 400 ezer egységnyi vért használnak fel, mintegy 270 ezer donorra lenne szükség.

Az iskolai verseny időtartama: 2018. október 1. – 2019. január 31. Véradásra a következő időpontok és helyszínek állnak rendelkezésre: minden pénteken 8-14 órakor a Bajai Szent Rókus Kórház véradó állomásán, minden hónap első keddjén 13-17 óra között a Bácskai Kultúrpalotában. A kórház véradó állomása november és január utolsó pénteki napján 17 óráig várja a donorokat.

Vissza a hírekhez