A világ legszebb munkája

Idén is méltó módon ünnepelték Baján, a Turisztikai Központban június 15-én, az Ápolók Napján. A fővédnök Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselje, míg a védnök Fercsák Róbert polgármester és dr. Tóth Gábor főigazgató volt.

A Bajai Szent Rókus Kórház dolgozói megtöltötték a termet, ahol a főigazgató nyitotta meg az ünnepséget. – Köszönöm szépen, hogy egész évben, minden nap a betegekért dolgoznak. Ez a világ legszebb munkája, a betegekből egészséges ember lesz, a fájdalmat megszüntetjük. Örömmel látom a mosolygós arcokat, ami nyilván annak is köszönhető, hogy jó eredményekről számolhatunk be az egészségügyben, és a bajai kórház jövője is biztos. Gratulálok a kitüntetetteknek, köszönöm az előadók felkészülését és valamennyi dolgozó éves munkáját.

Zsigó Róbert köszöntőjében hangsúlyozta: ápolónak lenni hivatás, ami teljes embert kíván. „Nem lehet eldönteni, mi a legfontosabb az egészségügyben: a megfelelő épületek, a jó műszerek vagy a szakmai tudás, mert valamennyire nagy szükség van. Köszönet a sok munkáért, türelemért, kitartásért, a kitartó, áldozatos szolgálatért. Sok erőt, jó egészséget és jó segítőket, kollégákat kívánok Önöknek!”

DÍJAZOTTAK: Tamás Eszter, Nagyné Kárpáti Judit, Butterer Barbara, Sándorné Hegedűs Éva, Kalmár Tamara, Lajdi Anett, Turcsányiné Jámbor Mária, Schulteisz Csilla, Bátyity Attiláné, Mészáros Gábor, Rozinka Pál, Jerszi János, Török Annamária, Mártonné Antal Zsuzsanna, Rizsányi Éva, Fábián Szandra, Kizmanné Annus Andrea, Fábián László, Hegedűs Éva, Pálosi Andrea, a Fül-orr-gégészet, a Központi sterilizáló és a Krónikus belgyógyászat valamennyi dolgozója.
Legjobb asszisztens: dr. Szabó László Pálné.
Év ápolója: Szabadi Anett.

Csubákné Besesek Andrea alpolgármester külön köszöntötte az ünnepség alatt is a betegágynál dolgozókat. „Ünnep van, az Önök ünnepe. A világ legnemesebb, legemberibb munkája az ápolás. Nem szakma, hivatás! Ma mosolyogjanak, legyenek büszkék magukra!”

Csatlakozott szavaihoz Csík Julianna, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnöke is. „Ma picit felejtsék el a problémákat!”

Göbl Vilmosné ápolási igazgató beszédében kiemelte: ezen az ünnepen az áldozatos munkát végző ápolókra gondol a világ. Megemlékezett az ünnep történetéről (1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő), majd arról is, hogy az Országgyűlés 2014-ben február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját a Magyar Ápolók Napjának nyilvánította. „A 21. század kihívásaival felelősen szembe nézni: ez a feladatunk. Nehéz, de szép hivatás.”

Az ünnepségen 20 ápolót jutalmaztak, továbbá a fül-orr-gégészet, a központis sterilizáló és a krónikus belgyógyászat valamennyi dolgozóját. Az Év asszisztense dr. Szabó László Pálné (pszichiátria), míg az Év ápolója Szabadi Anett (szülészet-nőgyógyászat) lett. Utóbbi számára Schwalm Beáta, a Nővér Alapítvány alapítója, Zsigó Róbert és dr. Tóth Gábor adta át a díjat.

A hagyományoknak megfelelően elszavalta az alkalomra írt versét dr. Szluha Gyula főorvos (szülészet-nőgyógyászat).

A nap folyamán számos szakmai előadás hangzott el, majd végezetül a Tankamara zenekar adott ünnepi műsort.

 

Vissza a hírekhez