Baja tarolt elsősegélyből

Ismét Baján gyülekeztek mindazon általános és középiskolás diákok, akik a helyi elsősegélynyújtó versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el: a megyei szakaszt május 8-án tartották a Turisztikai Központban.

A szép számban egybegyűlteket házigazdaként Török Sándorné, a Vöröskereszt helyi vezetője, majd dr. Tóth Gábor megyei elnök, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója üdvözölte. Utóbbi örömét fejezte ki a résztvevők jelentős létszáma miatt, és úgy vélekedett: akik ide eljutottak, azok tetemes mennyiségű tudásanyagot halmoztak fel a témában.

Május 8-a Henri Dunant születésnapja, aki 1881-ben indította útjára a vöröskeresztes mozgalmat. A szervezet munkájában a legnagyobb kihívást a donortoborzás jelenti, a megyében évente 25 ezer véradóra lenne szükség a biztonságos ellátáshoz, mondta el Lipótné Komjáthy Andrea, a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezete igazgatója. „Két esetben nincs különösebb tennivalónk. Ha valaki otthonról hozza a segíteni akarást, ilyen magatartásmintát örököl a családjától, vagy ha személyes érintettsége volt, azaz családjában, ismeretségi körében szüksége volt már vérre.”

A vaskúti Kraul Antal Fúvószenekar rövid műsora utána Lipóthné Komjáthy Andrea és dr. Tóth Gábor adott át díjakat, elismeréseket. A Kiemelkedő oktató-nevelő munkáért díjat Pécsi Krisztina önkéntes, a Bázis iskola alapítótagja vette át. Vöröskeresztes tevékenységért Ezüst fokozat elismerést kapott Tóth Sándorné, az MVK kunfehértói alapszervezetének elnöke, Arany fokozatot érdemelt Varga Ferencné, a kunpeszéri alapszervezet titkára, a Vöröskeresztes szolgálatért oklevelet pedig dr. Szilágyi Lászlóné véradásszervező megyei koordinátor kapta. Az ifjúsági díjazott Deák Tamara érettségi miatt nem tudott jelen lenni.

Az ünnepélyes pillanatok után Cziner Gábor mentőtiszt ismertette a verseny szabályzatát, majd mutatta be a zsűrit, amelynek elnöke, dr. Fenyő József, a Bajai Szent Rókus Kórház sürgősségi osztályának vezető főorvosa szintén elismerését fejezte ki a megyei szakaszra továbbjutott diákoknak.

A 19 általános- és középiskolás csapat tíz állomáson (két csapat párhuzamosan dolgozva) adott számot az elsősegélynyújtás, az újraélesztés és a seb ellátás terén szerzett tudásáról. Minden állomáson zsűritagok figyelték jobbító szándékú megjegyzésekkel munkájukat. A végeredmény bajai győzelmeket hozott: a középiskolásnál a Szent László ÁMK, az általános iskolások között pedig az Újvárosi Általános Iskola csapata nyert, ők képviselhetik a megyét az országos döntőben.


Vissza a hírekhez