Vérnyomásmérő ajándékba

Újabb géppel gazdagodott a Bajai Szent Rókus Kórház gyermekosztálya. A K&H bank 15 éve működő Gyógyvarázs programjának keretében országszerte 23 gyermekegészségügyi intézmény kapott műszereket mintegy 8 millió forint értékben. A régiós díjátadót a Bajai Szent Rókus Kórház klubszobájában tartották május 3-án.

A gyermekgyógyászatot segítő program területi pályázatára országosan 83 érvényes pályázat érkezett a hazai kórházak, gyermekorvosi rendelők, védőnői szolgálatok és mentőszolgálatok részéről. Huszonhárman nyertek, köztük hatan a régióból, tájékoztatott a pályázatot meghirdető bankfiók dél-magyarországi régióigazgatója, Ábrahám András. „A szakértő zsűri előválogatása után helyi közösségek szavaznak arra az intézményre, amely leginkább megérdemli a támogatást. 220 ezer szavazat érkezett a 83 intézményre. Külön öröm, hogy Dél-Magyarország 60 ezer szavazattal választotta ki azt a hat intézményt, amelyiknek átadjuk a kívánt műszereket.”

A vendégeket dr. Tóth Gábor, a kórház főigazgatója is köszöntötte, bemutatva a 223 éves intézményt. A bajai átadóra Kecskemétről, Makóról, Gyuláról és Szentlőrincről érkeztek a nyertes intézmények képviselői.

A bajai kórház gyermekosztálya harmadszorra nyert ezen a pályázaton, ennek köszönhetően eddig 4 millió 200 ezer forintot költhettek fejlesztésre. Most is egy nagyon fontos géppel lettek gazdagabbak, mondta dr. Károly Éva osztályvezető főorvos. „Egy 24 órás vérnyomásmonitort, úgynevezett Holter ABPM készüléket vásároltunk. Több ilyen készülék is működik az osztályon, óriási rá az igény. Gyakorlatilag napi forgalomban vannak. A legújabb típusú készüléket tudtunk most megvásárolni a pályázati pénzből.”

A magas vérnyomás népbetegségnek mondható, ami a gyermekeket is egyre inkább érinti. Míg 20 évvel ezelőtt 1% körüli gyakoriságot tapasztaltak, addig mára ez 10%-nak felel meg. Az új vérnyomásmérő monitorral csökkentik a várakozási időt, és hamarabb felállíthatják a diagnózist, elkerülve a szövődmények kialakulását, tette hozzá az osztályvezető főorvos.

Vissza a hírekhez