Tavaszi fáradtság

Bár már alig várjuk a tavaszt a hosszúra nyúlt tél után, mégis sokan tapasztalunk magunkon depresszióhoz hasonló tüneteket. Nem alszunk jól, már reggel fáradtak vagyunk,rossz a közérzetünk, nyűgösködünk és gyakran fáj a fejünk. Ráadásul újra és újra megbetegszünk. Ezeket a tüneteket a köznyelv egyszerűen tavaszi fáradtságnak nevezi. Tudományosan is bizonyított, hogy létező fogalom, mely valójában a szervezet téli-tavaszi átállását kísérő normális reakció. Ez az átállás azonban tovább csökkenti a tél vége felé már amúgy is alacsony energiatartalékainkat.

A fáradtság kialakulásáért elsősorban a hormonjaink felelősek, a melatonin (az alvásért felelős) és a szerotonin (boldogságért felelős) szintjeinek szezonális váltakozása. Télen, mikor kevesebb a napfény, több melatonin termelődik, többet alszunk, lelassulunk. A tavasz közeledtével, több természetes fény ér minket, csökken a hormon termelése és ez átmeneti zavart okozhat az alvás-ébrenlét bioritmusban. A szerotonin képződéséhez fény kell, mely tavasszal megérkezik és lassan pótlódik a hiánya.

A tavaszi fáradtság leküzdéséért azonban mi magunk is tehetünk. Érdemes változtatni téli étkezési szokásainkon, kevesebb zsírban és szénhidrátban gazdag ételt vegyünk magunkhoz, több zöldséget és gyümölcsöt, vitaminban és ásványi anyagban gazdag táplálékot válasszunk. Naponta többször együnk, kevesebbet és próbáljunk meg több folyadékot inni. Pár napos tisztítókúra segít a lerakódott méreganyagok eltávolításában.

Mozogjunk minél többet a szabadban, a friss levegőn. Nem csupán izmainkat, csontjainkat, keringésünket, immunrendszerünket erősíti, hanem a jó közérzethez is hozzájárul.

Ne felejtsük, hogy nemcsak a testünknek, hanem a lelkünknek is szüksége van ápolásra, törődésre. Gondolkozzunk pozitívan, kerüljük a felesleges konfliktusokat, bátran vállaljuk fel megoldandó feladatainkat, problémáinkat. Beszélgessünk sokat, építsük és ápoljuk kapcsolatainkat. Találjunk időt kedvenc hobbinkra, olvassunk könyvet, hallgassunk zenét, alkossunk. Öltözködjünk színesebben, nevessünk, mosolyogjunk többet.

Örömteli tavaszt kívánunk!

 

„Mi az?”- kérdezte Vén Rigó.
„Tavasz” – felelt a Nap.
„Megjött?”- kérdezte Vén Rigó.
„Meg ám!”- felelt a Nap.

(SzabóLőrinc:Tavasz részlet)

Vissza a hírekhez