Kutatási eredmények a gyakorlatban

Ismét Baján gyülekeztek a régió gyermekorvosai. A Magyar Gyermekorvosok Társasága Dél-Magyar Decentruma április 13-án tartott tudományos ülést a Bácskai Kultúrpalotában. A szakmai ülésen a legújabb kutatási eredményekről és gyógymódokról tartottak előadásokat a szakemberek. Az ötödik gyermekgyógyász fórumra Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkeztek a résztvevők.

A vendégeket a Bajai Szent Rókus Kórház gyermekosztályának főorvosa, dr. Károly Éva köszöntőjében elmondta: megtisztelő, hogy kilenc év után ismét városunk adhat otthont a nagy múltú szakmai rendezvénynek, amely ezúttal is neves előadókkal valósul meg. Ugyanakkor a szervezők szeretnének lehetőséget biztosítani a távolabbról érkezőknek a város megismerésére, így a programban városnéző séta is helyet kapott.

Az 5. Bajai Gyermekgyógyász Fórumon Csubákné Besesek Andrea alpolgármester üdvözölte a megjelenteket. Kiemelte: a gyermekgyógyászat az egyik legfontosabb ágazat, hiszen a gyermek betegsége, a teljes család közérzetére hat. Ezért is kell minél többféle gyógymódot ismerni, minél hatékonyabban gyógyítani. – Biztos vagyok abban, hogy akik itt vannak, mindent megtesznek a gyermekek egészsége érdekében.

Gyönyörűnek, a régióban egyedülállónak nevezte a várost dr. Bereczki Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikájának docense (a fórum első előadója) is, dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója pedig a szervezőknek mondott köszönetet a konferenciáért. Elhangzott dr. Szluha Gyula Antal szülész-nőgyógyász főorvos alkalomra írt verse, majd a Szent László ÁMK Vöröskereszt téri óvodája adott műsort.

A megnyitót követően késő délutánig tartottak a szakmai előadások, ismertetők az ágazat legnevesebb szakemberei részéről. A gyermekklinika tanszékvezetője, dr. Bereczki Csaba az öröklődő vesebetegségekről beszélt. Mint elmondta, jelenleg 22 olyan géntípusról tudnak, amelyek a veleszületett elváltozásokért felelősek. „A gyerekkori vesebetegségek nagy részének van genetikai háttere. Már a pontos tisztázásra is van lehetőség, számos fölösleges diagnosztika és terápia kiváltható, ha tudjuk, hogy genetika okozza a betegséget és nem egy szerzett immunológiai vagy egyéb ok.”

Dr. Katona Márta tanszékvezető helyettes (SZTE Gyermekklinika) a szívműtétekről és az operáción átesett gyermekek gondozásáról beszélt. A szegedi gyermekgyógyászati klinika egyetemi tanára szerint az újszülött és csecsemő szívsebészet óriási fejlődésen ment át az utóbbi években, így a betegek nagy része korán operálható. „A leggyakoribb az úgynevezett lyukas szív, a kamrán vagy a pitvaron. Nagyon jól operálható betegségek, a későbbiekben akár élsportoló is lehet egy operált szívbeteg gyerek. Vannak komplexebb szívbetegségek, az úgynevezett egy kamrával világra jövő kisgyerekek, akiknek azelőtt semmi esélyük nem volt, hogy a csecsemőkoron túl éljenek.”

Az ülésen több szakterületnél is elhangzott: a kutatási eredményeket igyekeznek minél gyorsabban átültetni a gyakorlatba. Dr. Károly Éva főszervező, osztályvezető főorvos (Bajai Szent Rókus Kórház): „A gyermekgyógyászatot illetően az újszülött ellátás, a csecsemőgyógyászat és a veleszületett anyagcsere betegségek szűrése került fókuszba. Pillanatnyilag 26 anyagcsere betegséget tudunk szűrni, ez egy óriási szám. Már újszülött korban megállapíthatóak a betegségek egyetlen csepp vérmintából.”

A Bajai Szent Rókus Kórház ötödik éve rendezi meg az éves gyermekgyógyász fórumot, ahol az idén nyolc egészségügyi intézmény munkájába nyerhettek betekintést a résztvevők.

 

Vissza a hírekhez