Elégedettek a bajai kórházzal

Mintegy tucatnyi érdeklődő gyűlt össze február 26-án a Bajai Szent Rókus Kórház klubszobájában, a Felügyelő Tanács által kezdeményezett lakossági fórumra. Az egybegyűlteket Dankó Miklós, a Felügyelő Tanács elnöke köszöntötte, majd jelképesen átadott dr. Tóth Gábor főigazgatónak hat kerekes széket és hat rollátort (kerekeken gördülő, járássegítő eszköz). Az alkalmatosságok a Szent Gerard Humanitárius Egyesület, a Mozgáskorlátozottak Dél-Bács-Kiskun megyei szervezete és a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület segítségével kerültek a kórház tulajdonába.

Dankó Miklós elnök elmondta: a mintegy 16 éves működő FT ellenőrzési és minimális felügyeleti jogkörrel bír. Évente négyszer, 6-8 osztályon végeznek ellenőrzést, észrevételeiket megteszik a vezetőségnek.

Dr. Tóth Gábor főigazgató hangsúlyozta: néhány éve még a kórház léte is kérdéses volt. Ehhez képest az utóbbi időszakban jelentős fejlesztéseket eszközöltek mintegy 6,4 milliárd forint értékben. Megújult a belgyógyászati tömb, csaknem minden szoba fürdőszobás, fotovoltaikus elemeket szereltek fel, megújult a sürgősségi betegellátó osztály. Jelentős összeget fektettek a műszerpark korszerűsítésébe, új ételszállító járművekkel gazdagodtak, jól működik az egészfejlesztési iroda (amely főként a prevenciót szolgálja). Hozzátette: jelenleg is több pályázat és oktatási-képzési program van folyamatban. Szeretnék megvalósítani az emelt szintű szülészeti-nőgyógyászati ellátást, az egynapos sebészetet, fejleszteni a járóbeteg szakellátást és a higiénés rendszert. Bevezetnék a beteg azonosítását szolgáló vonalkódos karszalagot. Hallgatói érdeklődésre elmondta: a karszalag tárolja a beteg adatait és mindazon gyógyászati eljárásokat, amelyeken a kórházban tartózkodása folyamán átesik. A biztonságos tárolásra és az adatvédelemre azonban nagy hangsúlyt fektetnek. Kérdésre részletezte a több panaszra okot adó higiénés rendszerben tervezett intézkedéseket, pl. az ún. KITÁR-rendszer bevezetését.

A hozzászólások során Katymári László, a Veres Pál Polgári Egyesület elnöke felajánlotta: civil szakemberek bevonásával szívesen segítenek a kórházi dolgozók továbbképzésében. Ugyanakkor elismerését fejezte ki az intézményben tapasztalható gyors ügyintézés miatt.

Szakál István, a Mozgáskorlátozottak Dél-Bács-Kiskun megyei szervezete elnöke szintén úgy nyilatkozott: dinamikusan fejlődő kórház a bajai, amely figyelembe veszi a visszajelzéseket, igyekszik orvosi a felmerülő problémákat.

Vissza a hírekhez