Egyre több a beteg

Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő szakemberek jelentése alapján az elmúlt hetekben rohamosan megnőtt a lázra, végtagfájdalomra panaszkodó betegek száma. Az aktuális helyzetről Horváth Ibolya, a Népegészségügyi Osztály járványügyi szakügyintézője elmondta, az influenzafigyelő szolgálat által mért legutóbbi adatok szerint 2018 negyedik hetében az előző időszakhoz képest ugrásszerűen megnőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Így a megbetegedés megyénkben is elérte a járványküszöböt. „Leginkább a gyermekek és a fiatal felnőttek korcsoportja érintett. Jelenleg a bajai járás területén mérsékelt a járványügyi aktivitás. Osztályunk a járvány időtartama alatt heti rendszerességgel tájékoztatja a Bajai Szent Rókus Kórházat, ott döntik el, hogy elrendelnek-e látogatási tilalmat vagy sem. Jelenleg Bács-Kiskun megye egyetlen kórházában sincs tilalom.”

A szakember hozzátette: a fokozott fertőződés sok esetben összefügg az elmúlt hetekben tapasztalt enyhe időjárással, a bacilusok ugyanis gyorsabban szaporodnak a tavaszias hőmérsékletben.

Dr. Fehér Pálma gyermekorvos azt mondja, mostanában jóval több beteg jelent meg a rendelőben az elmúlt időszakhoz képest. Influenzára utaló panaszok elsősorban a tizenévesek körében fordultak elő. Hangsúlyozta: a vírusfertőzés általában tüneti kezeléssel történik, láz- és fájdalomcsillapítással, emellett bő folyadékfogyasztás ajánlott. Megelőzés tekintetében kiemelt fontosságú az évenkénti védőoltás elsősorban kisgyermekek, idősek, kismamák és krónikus betegek esetében.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a 2017/2018. évi influenza szezonban eddig 13 légúti minta vizsgálata történt meg, melyeknél három esetben igazoltak B típusú, egy esetben pedig A típusú influenza vírus okozta fertőzést.

Vissza a hírekhez