Magasabb bérek

A napokban kapja kézhez több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó a novemberben megemelt bérét, közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra, hogy a többlépcsős béremelés az érdekképviseletekkel korábban indult sztrájktárgyalás eredményeként született az elmúlt évben.

Tavaly novemberben a szakdolgozók bére átlagosan 26,5 százalékkal emelkedett, míg az orvosoké bruttó 107 ezer forinttal lett magasabb. A béremelés második ütemében, idén november 1-jével ismét megemelték a fizetésüket, amit a napokban átutaltak az érintettek számlájára, jelentette az egészségügyért felelős államtitkár a napokban. „Több mint 90 ezer dolgozó kapja meg a bérnövekményt, amiben tavaly szeptemberben sikerült az EDDSZ-szel és partnereivel megállapodnunk. Ennek kapcsán a szakdolgozóknál az átlagos bérnövekedés 12%, a szakorvosoknál, szakgyógyszerészeknél pedig 100 ezer forint bruttó növekedés. A rezidensek 50 ezer forintos bruttó növekményt látnak a számlán.”

A szakvizsgával nem rendelkező orvosok és gyógyszerészek bére is 50 ezer forinttal nőtt novembertől, míg a védőnők 33 ezer forintos bérpótlékban részesülnek, amely bruttó 27 ezer forintot jelent számukra.

Az emelés érinti továbbá a mentődolgozókat is: bérük a novemberi emelésen felül a jövő év elejétől további 10%-kal nő majd, ami 2016/2018 között átlagosan 67%-os béremelést jelent, közölte az államtitkár.

Vissza a hírekhez