Szűrés, mint megelőzés

Már tinédzserkorban elkezdhető a rendszeres szűrővizsgálat megelőzés céljából. Dr. Borsós Ilona bajai radiológus főorvos (Duna Klinika) azt mondja, a szűrővizsgálatok már hat hetes korban elkezdődnek. Úgy véli, tévhit, hogy gyermek és fiatal felnőtt korban nem szükséges megelőzés céljából a szakorvosi ellenőrzés. A férfiak esetében a here és az emésztőrendszeri rákok, míg a hölgyeknél a méhnyak és az emlődaganat a leggyakoribb rosszindulatú elváltozás. „A mammográfiás szűrővizsgálatokat hivatalosan a nemzetközi és magyar orvosok ajánlásával 45 éves kortól kezdik, kétévente ajánlott elvégezni. Akinek a családjában előfordult már daganatos betegség, ott évente meg lehet csinálni. Az ultrahang vizsgálat kiegészítő része az emlőrák-szűrés programnak.”

Az ultrahang nem egy ártalmas vizsgáló módszer így évente többször végezhető. A háziorvostól pedig abban az esetben is kérhető beutaló, ha nincs a páciensnek panasza, hiszen egy laborvizsgálat sok mindent kimutathat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma novemberben mutatta be azt a szűrőbuszt, melyből 20 járja majd az országot. Tízet általános vizsgálatokra használnának, tízben pedig mammográfiás vizsgálatra lesz lehetőség. Balog Zoltán miniszter: „A két mobil szűrőegység párban települ ki meghatározott útvonalterv szerint. Megyénként felmértük azokat a településeket, melyekben szükség van mobil szűrőegységre.”

A kormány jövőre a vastag- és végbél rendszeres szűrővizsgálatát is bevezeti. Az 50-70 év közötti embereket kétévente hívnák be ellenőrzésre. A rendszer kiépítésére 6,5 milliárd forintot költenek.

Vissza a hírekhez