Tízezer lépés

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint naponta 10 ezer lépésnyi mozgás szükséges az egészség megőrzéséhez. A Gyógyulj Velünk Egyesület ezzel a jelmondattal egy olyan programot hirdetett meg, amely a prosztatarákkal élő férfiak mindennapjait segíti.

Novemberben a prosztata szűrővizsgálatára hívták fel a figyelmet a hazai szervezetek, így a Gyógyulj Velünk Egyesület is. A 10 ezer lépés elnevezésű programjukban hangsúlyozták: a rákbetegeknek a gyógytorna sokat segíthet a javulásban, mondta Koltay Gábor elnök. : „Mindenképpen ki kellett találni egy olyan programot, ami a betegeket megmozgatja. A mozgásnál jobb és olcsóbb terápia nincs a világon.”

Európában a férfiak második leggyakoribb betegsége a prosztatarák, a 60 évnél idősebbek esetében minden nyolcadik embernél előfordul. Pontos okát nem ismerik, de a genetika mellett az életmód is meghatározó tényező. A kutatások azt bizonyítják, hogy a testtömeg index 10%-os emelkedése a rosszindulatú prosztatarák előfordulását 13%-kal megemeli. Dr. Csőke István, a Bajai Szent Rókus Kórház osztályvezető főorvosa (urológia): „Az egészséges életmód jegyében az elhízás ellen is harcolni kell, mert az is a betegségektől megóvhat bennünket. Úgy gondolják, hogy a zsírsejtek tartalmaznak olyan hormonokat, melyek a rosszindulatú betegségek kialakulását elősegítik.”

Magyarországon több mint 20 ezer férfi szembesült már prosztatarákkal, korai diagnózissal pedig a 90%-uk jó eséllyel meggyógyulna. 50 éves kor felett évente ajánlott a vizsgálat, viszont ezt mindössze 5000 férfi vállalja rendszeresen.

Vissza a hírekhez