Véradásból jeles

Több tucatnyi véradó jelenlétében ünnepelt a Vöröskereszt november 20-án, a Turisztikai Központban. A véradók napjához (november 27.) közeledve minden évben köszönetet mondanak azoknak, akik önzetlenül segítenek embertársaikon. Az egybegyűlteket Török Sándorné, a Vöröskereszt bajai vezetője üdvözölte. Hangsúlyozta: ez a nap a hála ünnepe, amikor azok helyett mondanak köszönetet, akik a vért kapták.

Az önkormányzat nevében Csubákné Besesek Andrea alpolgármester fejezte ki nagyrabecsülését a véradók felé. Kiemelte a Vöröskereszt sokrétű tevékenységét, hiszen a segélyszervezet adománygyűjtéssel és kiosztással, fogyatékkal élők táboroztatásával, hátrányos helyzetűek támogatásával is foglalkozik. A véradás is a legfontosabb tevékenységeik közé tartozik, az önkormányzat kiemelten támogatja. Meghirdették (már második éve) az iskolai osztályok közötti véradó versenyt is, amelynek lényege, hogy a diákok minél több donort mozgósítsanak, ezzel pedig osztálykirándulásra fordítható támogatást is nyerhetnek.

Lipótné Komjáthy Andrea, a Vöröskereszt Bács-Kiskun megyei szervezetének igazgatója elmondta: fontosnak tartják, hogy véradók napjához közeledve elismerésüket fejezzék ki a donorok felé. – A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. Nagy feladat, egyedül nem menne. Sok társadalmi szerepvállalásra van szükség magányszemélyektől, egyházi személyektől, közösségektől. Heti rendszerességre, egyenletességre törekszünk, valamint arra, hogy olyan helyszíneken tudjunk megjelenni, ami sokak számra elérhető – mondta a szakember.

Bárki lehet donor 18-65. év között, ha egészségesnek érzi magát. Véradás előtt mindenki átesik egy alap szűrővizsgálaton, így hamar kiderül, alkalmas-e a feladatra.

Ugyancsak háláját fejezte ki a donorok felé dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója. Arra kérte őket, tartsák meg jó szokásukat. Igyekezzenek átadni a jó példát környezetükben is, hogy Baján és környékén minél inkább növekedjen a véradók száma. Aki vért ad, egyszerre három emberen segít.

A sokadik véradásukon túljutott donoroknak emléklappal, apró ajándékkal és műsorral is kedveskedtek. Magdali Anna énekelt, a Liszt AMI diákjai és tanárai pedig muzsikáltak. A bajai véradók közül kiemelkedik Kelemen István 133, valamint Fekete Ferenc 120 véradással.

 

Vissza a hírekhez