Ösztönzik az anyatejes táplálást

Fontos, hogy a várandós anyák már a szülést megelőzői időszakban is tisztában legyenek az anyatejes táplálás jelentőségével, valamint módszereivel és lehetőségeivel. Ebben nagy szerepet játszanak a terhesgondozást, majd később a család kísérését végző védőnők. Számukra szerveztek továbbképzést a szoptatástámogatás témakörében november 17-én, Baján, a Kolozsvár utcai Védőnői Szolgálat Tanácsadó székházban. – Munkánk során sarkalatos kérdést jelent a szoptatásra való felkészítés. Fontos, hogy naprakész, pontos tájékoztatást nyújtsunk a gondozásunkban lévő édesanyáknak. Már várandósság alatt fel tudjuk készíteni őket arra, hogy szülés után a szoptatás minél sikeresebben alakuljon – mondta Györökné Gallyas Edit, a bajai védőnők csoportvezetője.

Ismertette: a Bajai Szent Rókus Kórház újszülött osztályán is megvalósítható az úgynevezett aranyóra gyakorlata. Lényege, hogy közvetlenül szülés után a baba és a mama (igény szerint az édesapa is) együtt maradhat, az édesanya azonnal mellre teheti a kisbabát. Később 24 órás rooming-in szobába kerülhetnek, ami szintén jót tesz az anyatejes táplálás kialakulásának. – Az első órák, napok jó gyakorlata nagyon fontos, hazatéréskor szépen kialakulhat egy mindenki számára megfelelő rendszer. A védőnőknek abban is nagy a szerepük, hogy tájékoztassák a fiatal családokat a lehetőségeikről.

Jelenleg kb. 160 várandós kismamát gondoznak, és ugyanennyire tehető a hat hónaposnál fiatalabb csecsemőt nevelő családok száma is.

A tápszermarketing nagyban ludas abban, hogy ma Magyarországon ösztönözni kell a minél hosszabban tartó, illetve hat hónapig kizárólagos szoptatást, mondta Zsikla Ágnes (Kecskemét) védőnő, IBCLC nemzetközi laktációs szaktanácsadó. Két szakaszban tart gyakorlati tanácsokkal, módszertannal fűszerezett továbbképzést a bajai védőnőknek. – Komplex formában közelítem meg a témát: nemcsak táplálási formáról, hanem gondozási módszerről beszélünk. A tejtermelés mechanizmusa, hogyan indul a szoptatás, mi befolyásolja a sikeres anyatejes táplálást, bőrkontaktus, aranyóra, kezdeti nehézségek, gyakorlati kérdések kerülnek szóba. Mindenki szeretne szoptatni, tisztában vannak ennek jelentőségével, a megvalósításhoz a megfelelő információk hiányoznak. A szülés utáni érzékeny időszakban különösen fontos, hogy az anya megkapja a megfelelő támogatást és a pontos információkat – mondta a szoptatási tanácsadó.

Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adata riasztóak arról, mennyi tápszert fogyasztanak a csecsemők, holott egy megfelelő igény szerint szoptatott csecsemőnek hat hónapig nincs szüksége egyéb táplálékra. – Magyarországon egyre több a szoptató anya, illetve a hosszú távú szoptatók aránya is növekedett. Aki hat hónapig kizárólagosan anyatejjel táplálja a babáját, utána jó eséllyel egy éves kor után is szoptat. A WHO ajánlása alapján 2 éves korig bizonyított az anyatej élettani és pszichés jótékony hatása. A lecsökkent mennyiségű anyatejben ugyanis koncentráltabban van jelen az immunanyag, ami pl. egy 2 éves kisgyermek számára megkönnyíthető a közösségbe kerülést, beilleszkedést, leválást – hívta fel a figyelmet a szakember.

Hozzátette: alacsony azoknak az anyáknak a száma, akik valóban egészségügyi okok miatt (mirigyelégtelenség) nem tudnak szoptatni. Egyébként szüléskor hormonális alapon beindul a tejtermelés, amely utána a kereslet-kínálat elvén működik: a szoptatás gyakorisága biztosítja az elegendő tejmennyiséget. Fontos tudni, hogy a csecsemőt örökbe fogadó anyáknak sem kell lemondaniuk az anyatejes táplálásról. Vannak módszerek, melyek segítségével beindul a tejtermelés.

Vissza a hírekhez