Gyógyító kiállítás

Rendhagyó helyszínen, a Bajai Szent Rókus Kórház belgyógyászati pavilonjának előterében nyílt kiállítás a szlovákiai, Agyak tüsszögése címmel meghirdetett nemzetközi karikatúra pályázat munkáiból Kelemen István bajai grafikus-karikaturista (a pályázat állandó zsűritagja) szervezésében, október 31-én.

Amint azt a szervező kiemelte: céljuk, hogy a kiállított rajzokkal szórakoztassák, élményhez juttassák az itt dolgozókat és a betegeket, hiszen a humor, a derű gyógyító hatással bír. A pályázat helyezéseit nem tüntették fel a munkák mellett. Nem az elért eredmény a lényeg, hanem az élmény, amelyet ezek a képek nyújtanak.

A kiállítás anyagát Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója méltatta. Kiemelte: mindannyian szeretünk nevetni, a humor azonban nem csupán a természetes jókedvvel jelenik meg. – A humor egyidős az emberi létezéssel, kommunikációval. A karikatúra azonban újkori publicisztikai műfaj.

 

A Csend címet viselő humorterapikus kiállítás a karikatúra sokszínű humorával lepi meg és reméljük, kicsit gyógyítja is a kíváncsi tekinteteket. Láthatunk kritikákat, bírálatokat, de szubjektív értékeléseket is, szórakoztató karikatúrákat, amelyek furcsaságokat, bizarr helyzeteket ábrázolnak.

A Csend címhez igazodva a Rábl Színpad és Zenei Közösség két tagja, B. Szabó Orsolya és Ördög Szimonetta rövid összeállítással kedveskedett a közönségnek. A kiállított munkák között olyan országok alkotói képviseltetik magukat, mint Brazília, Irán, Izrael, Lengyelország, Szerbia, Algéria, Kuba, Ukrajna.

Vissza a hírekhez