Ingyenes védőoltásra lehet jelentkezni

Továbbra is elérhető a 14 éves korosztály számára a meningococcus elleni ingyenes védőoltás, jelentette be október 12-én, a városházán Csubákné Besesek Andrea alpolgármester. Emlékeztetett: az önkormányzat tavaly döntött úgy, hogy új intézkedéssel támogatja a fiatalok egészségügyi ellátását.

Dr. Matán Eszter gyermekorvos javaslatára határoztak egy új ingyenes védőoltás bevezetése mellett. – Kisgyermekkorban a szülők sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerek megkapja az összes elérhető oltást, később azonban egyre inkább megfeledkeznek erről. A 14 éves korosztály különösen érintett, ilyenkor nyílik ki számukra világ, külföldre utaznak, vagy kollégiumokba kerülnek, fesztiválokra járnak. Ezek mind érintkezési felületek olyan országok polgáraival, ahol nagyobb a betegség előfordulása, mint nálunk – ismertette a szakorvos. Hozzátette: a meningococcus olyan baktérium, amely nagyon súlyos, agyhártyagyulladással járó megbetegedést okoz, 50 százalékban halálos is lehet, de túlélés esetén is előfordulnak maradványtünetek, ezért különösen fontos a betegség megelőzése védőoltással. – Több külföldi felsőoktatási intézmény már a felvételi előtt kéri a védőoltás igazolását – mutatott rá dr. Matán Eszter.

Az alpolgármester elmondta: idén 90-en éltek az ingyenes vakcina lehetőségével, a támogatás azonban folyamatos. – Jövő március elején az érintett, bajai lakcímkártyával rendelkező, 8. osztályos diákok megkapják a jelentkezési lapot, amelyet háziorvosukkal együtt kell kitölteniük. A hónap végén pedig elkezdődnek az oltások. Bízunk benne, hogy jövőre még többen élnek a lehetőséggel.

Vissza a hírekhez