Lehet ennél jobb egy ember?

Végleges helyére, a róla elnevezett utca sarkán álló épület falára került a szegények orvosa, a legendás dr. Grauaug Ármin emléktáblája. Október 9-én több tucatnyi érdeklődő gyűlt egybe az ünnepélyes átadót jelző fuvolamuzsikára.

Csubákné Besesek Andrea alpolgármester üdvözölte az ünneplőket, felidézve: 2012. december 14-én, a városi tüdőgondozó fennállásának 100. évfordulóján helyezték el a táblát a Bajai Szent Rókus Kórházban. Onnan került most ide, hogy a belvárosban sétálva minél többen találkozhassanak az orvos emlékével. – Orvosi tevékenysége, embersége mai napig példaként állhat mindannyiunk előtt – mondta az alpolgármester, felelevenítve dr. Grauaug Ármin életútját. Kiemelte: fontosnak tartotta a felvilágosító munkát, valamint az állandó fejlődést. Emberi nagysága sem mérhető hétköznapi mértékkel: a „másokért élj, ne magadért” elvét követte, az emberek feltétel nélküli szolgálatával. Halála is áldozatkészségéről tesz tanúbizonyságot: az elhurcoltatásban utolsó falatját vonta meg magától, hogy megoszthassa egy éhező társával. – Nagybetűs embert hirdet a tábla kőbe vésett példája! – összegezte az alpolgármester, idézve Jankovics Éva Az ötödik napon című könyvéből.

Ugyanebből a műből emelte ki a dr. Grauaug Árminról szóló részt Dely Géza, a Rábl Színpad és Zenei Közösség művészeti vezetője, Sarok István visszaemlékezése alapján.

Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója köszönetet mondott az önkormányzatnak a tábla gondozásárért. Hangsúlyozta: a bajaiak megbecsülik múltjukat és annak nagy egyéniségeit, így a jövőben is bizakodhatnak.

Az emléktáblát dr. Szarka Ildikó főorvos, a bajai tüdőgondozó vezetője az alpolgármesterrel és dr. Grauaug Ármin unokájával, dr. Magyarné Zsombor Juliannával együtt leplezte le.

Vissza a hírekhez