A szív napja

A hazai statisztikák alapján a népesség átlagéletkora 6 évvel emelkedett, amiből 4,5 a szívbetegségek hatékonyabb kezelésének köszönhető. Szeptember utolsó hétfőjén tartották Baján a szív világnapját a Közösségi Házban. A szakemberek szerint a dohányzás, az elhízás és a mozgásszegény életmód mind koszorúér betegséghez vezethet.

Egészséges ételeket, zöldségekből és növényi olajokból készült fogásokat lehetett kóstolni hétfőn. Lecsó, batáta és rántott zeller is szerepelt a svédasztalon. Az ételek készítője, Müller Józsefné reflexológus, természetgyógyász szerint a legtöbben gyerekkorukból hozzák a rossz mintát, és nehezen szoknak át más ízekre. Hozzátette: városi viszonylatban nagy az érdeklődés.

A szív világnapján dr. Kovács Zsolt kardiológus (osztályvezető főorvos, I. Belgyógyászat, Bajai Szent Rókus Kórház) tartott előadást az érdeklődőknek. Az utóbbi 15 évben a szívbetegségek területén a legnagyobb fejlődést a katéteres terápia hozta. Ekkor a fő artérián át vezetik be a katétert a szívbe, a mellkas felnyitása nélkül. „Heveny szívinfarktusban, szívelhalás esetén a betegek túlélése lényegesen jobb, ha mihamarabb megkatéterezik az infarktus kezdete után. Minél több idő telik el a panaszok kezdetétől, annál nagyobb szívizom tömeg hal el. Ez összefügg a betegek túlélésével, aminek statisztikailag is megkérdőjelezhetetlen bizonyítékai vannak.”

A főorvos szerint a legfontosabb az, hogy időben felismerjük a tüneteket. Ha nyugalmi állapotban hirtelen szorító mellkasi fájdalmat érzünk, ami a bal kar, az áll és a hát felé sugárzik, és negyed óránál tovább tart, koszorúér betegségre kell gyanakodni. Figyelni kell a táplálkozásra is, a túl sok ártó koleszterin lerakódik az erek falába és szűkületet, később pedig meszesedést okozhat. Az elhízásból adódó cukorbetegség pedig jelentősen növeli az infarktus kockázatát.

A helyszínen EKG vizsgálatra volt lehetőség, de a szakemberek szerint egy laborvizsgálatból is sok minden kiderülhet.

Vissza a hírekhez