Ismét véradó verseny!

A tavalyi nagy sikerre és várakozáson felüli aktivitásra, valamint a vérkészletek állandó pótlásának szükségességére való tekintettel idén is véradó versenyt hirdet iskolai osztályok számára az önkormányzat, a Vöröskereszt bajai szervezete és a Bajai Szent Rókus Kórház Egészségfejlesztési Irodája. A részletekről szeptember 5-én tájékoztatott Csubákné Besesek Andrea alpolgármester, Török Sándorné (Vöröskereszt) és Vargáné Kisbácskai Anita (Egészségfejlesztési Iroda).

– Mindenkit biztatunk: jelentkezzenek véradónak! Örülnénk, ha a következő időszakban sokan bekapcsolódnának. Több olyan állandó donorunk van, aki tűfóbiában szenved, vagy különféle félelmei vannak, de minden alkalommal legyőzik ellenérzéseiket. Szeretnénk, ha követnék a jó példát, és nemcsak olyankor kapnának észbe, ha közvetlenül őket vagy hozzátartozóikat érinti krízishelyzet. Minden műtét és nagyobb orvosi beavatkozás esetén több egység vérre van szükség. Lehet ez valamilyen műtét, de előfordulnak balesetek, katasztrófák, járványok vagy vészhelyzetek is, amikor sürgősséggel kell nagy mennyiségű vér. A készleteket folyamatosan pótolni kell, ennek érdekében kérjük: jelentkezzenek donornak! Aki első alkalommal jön vért adni, emléklapot kap. Az iskolák versenyében is pluszpontot jelent: minden első véradó után két pontot adunk a képviselt osztálynak – ismertette Török Sándorné.

A verseny 2017. október 1-jétől 2018. január 31-ig tart, mondta Csubákné Besesek Andrea, ismertetve a lehetőségeket. – A kórház diagnosztikai épületében (2. emelet) minden hónap negyedik péntekén 8-18 óra, míg a további péntekeken 8-14 óra között várják a donorokat. Minden hónap első keddjén 13-17 óra között a Bácskai Kultúrpalota aulájában nyílik alkalom vért adni. További rendkívüli alkalmak is várhatók. A véradóknak minden alkalommal jelezniük kell, melyik iskola melyik osztályát képviselik. A diákokra hárul a feladat, hogy minél több nagykorú családtagot, rokont, barátot, ismerőst, szomszédot vonjanak be a programba. A legtöbb véradót aktivizáló osztályközösségek ezúttal is kirándulásra fordítható jutalmat kapnak. Az első díj 55 ezer, második 35 ezer, a harmadik pedig 25 ezer forint. A véradók között három ajándékcsomagot sorsolunk ki – összegezte az alpolgármester.

Hozzátette: tavaly a benevező osztályok 326 véradót tudtak bevonni a versenybe. Ezzel mintegy ezer beteg gyógyulását tudták elősegíteni.

Vargáné Kisbácskai Anita felhívta a figyelmet: minden 18-65 év közötti ember jelentkezhet donornak, aki egészségesnek érzi magát. A szűrővizsgálat kimutatja az alkalmasságot, ugyanakkor egészségmegőrző jelleggel is bír. A donorok személyi igazolvány, lakcím és taj-kártya felmutatásával jelentkezhetnek véradásra, étkezés és megfelelő mennyiségű folyadékpótlás után. Bővebb információk: efibaja@bajakorhaz.hu, 79/422-233/1128, 20/330-11-66, illetve sandorne.torok@voroskereszt.hu, 30/345-26-24.

Egyetlen véradó négy életet menthet meg. A társadalmi és közösségi felelősségvállalás jegyében fontos, hogy a lakosság kivegye a részét vérkészletek pótlásából. A szervezők arra kérnek minden felelősen gondolkodó nagykorút: menjen vért adni!

Vissza a hírekhez