Gőzerővel folynak az egészségügyi fejlesztések

Bajai díjazottak az országos ünnepségen

Idén és jövőre olyan, több milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztések indulnak a fővárosban, amelyek nagyságrendekkel javítják a betegek gyógyulási esélyeit, jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten. Az ünnepségen Az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója.

A Semmelweis-nap alkalmából a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen a miniszter hangsúlyozta, csak az idén 40 milliárd forintot fordítanak a fővárosi egészségügy fejlesztésére. Az elmúlt hét év eredményeit sorolva hangsúlyozta, hogy 77 kórházat újítottak fel, 23 rendelőintézet épült, illetve 54-et renováltak. 30 új mentőállomással gazdagodott az ország, miközben 97-et felújítottak. 516 új mentőautót szereztek be, és 200 járművet még szolgálatba állítanak.

A politikus emlékeztetett: annak ellenére, hogy amikor átvették a kormányzást, s a gazdaság és az államszervezet legyengült állapotban volt, arról döntöttek, hogy évről évre megünneplik Semmelweis Ignác születésnapján az egészségügyi dolgozókat, akik az ellátórendszer legfőbb elemét jelentik. Az egészségügyben dolgozók tudják a legjobban, hogy a hivatásnál sem nehezebb, sem boldogítóbb nincs.

Az infrastruktúra fejlesztése mellett hozzákezdtek az ágazatban dolgozók bérfejlesztéséhez is, aminek eredményeként az összes szektor közül az oktatás után az egészségügyben nőttek a legnagyobb mértékben a bérek. 2010-ben bruttó 171 ezer forint volt az egészségügyi szakdolgozók átlagbére, de idén már januárban 271 ezer forint. 2019 novemberére a 2012-es szinthez képest megduplázódik a szakdolgozók átlagkeresete. Ugyanakkor az orvosoknál is 81 százalékos béremeléssel lehet számolni erre az időszakra, közölte a miniszter. Mindez azt jelenti, hogy a béremelkedés mértéke jelentősen meghaladja a nemzetgazdaság egészében képződő béremelkedés szintjét.

Kitért arra is, hogy a 2005-ben regisztrált 73 évhez képest, 2015-re 75,7 évre emelkedett a születéskor várható élettartam. Úgy fogalmazott, hogy az eddigi eredményekkel nem lehetnek elégedettek, de lehet rájuk építeni. A vidéki kórházak fejlesztése után a budapesti intézmények jönnek, illetve nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a megelőzésre és a szűrésre.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban 500 milliárd forintnyi uniós forrást sikerült bevonni az ágazat fejlesztésébe, ám a szektor valódi értékét a benne dolgozók jelentik. A Semmelweis-nap számára azt jelenti, hogy érdemes bízni azokban a célokban, amelyeket az ember kitűz maga elé, illetve a beteg érdeke a legfontosabb. Megjegyezte: 8 milliárd forintot fordítanak a betegbiztonság erősítésére.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár Semmelweis-nap alkalmából díjakat és miniszteri elismerő okleveleket adott át a Pesti Vigadóban. Baja többek révén is érintett a díjazásban. Az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója. Az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate díjban részesült dr. Bogár Judit, a Bajai Szent Rókus Kórház szemész főorvosa. Az egészségügy területén végzett példaértékű szakmai munkájuk elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült a Bajai Szent Rókus Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói kollektívája.


A Semmelweis-napi ünnepségen a szakminiszter beszélt Pesti Vigadóban


Dr. Tóth Gábor Batthyány-Strattmann László-díjban részesült


Pro Sanitate díjban részesült dr. Bogár Judit (korábbi felvétel)


Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült a
Szülészet-Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói kollektívája

Vissza a hírekhez