Tévhiteket és hiedelmeket cáfoltak

A középiskolásoktól a nyugdíjasokig sokan hallgatták feszült figyelemmel dr. Hal Viktor, a Bajai Szent Rókus Kórház osztályvezető főorvosa és Hal Melinda, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára interaktív előadását, melynek középpontjában a depresszió állt.

Előadásunk alcíme Megküzdés a Sötétséggel, út a fény felé. Számos tévhitet szeretnénk megcáfolni annak érdekében, hogy a népbetegségnek tekintett kórt vegyék komolyan, vagy ha szükséges ismerjék fel mondta dr. Hal Viktor. A Belvárosi Közösségi Házban megtartott program apropója, hogy az egészségügyi világszervezet (WHO) a depresszió hónapját hirdette meg áprilisban. Dr. Hal Viktor bevezetőjében számos ismert művész-író, költő életét hozta fel példának, aki ebben a betegségben szenvedett. József Attila, Tóth Árpád sorai, Schumann felcsendülő melódiái igazolták, hogy a mániás depresszió mániás szakaszában maradandó alkotások láttak napvilágot. Sajnos, a saját egészségük rovására.

A típusos tünetekhez társulhatnak egyediek is. Figyelni kell, ha tartós alvászavar, látványos súlyváltozás, folyamatos lehangoltság, rosszkedv jelentkezik. Jellemző az energiahiány és az értéktelenség érzése. Depresszióra utal, ha az egyén gondolatai a halál körül forognak. Sajnos, a kórkép kialakulásának időszaka egyre lejjebb tolódik. Ugyanakkor fiatal- és serdülőkorban el kell különíteni a serdülő krízist, ami fejlődési sajátosság – vette át a szót Hal Melinda.  Előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy már gyerekkorban is megfigyelhető a depresszió. Míg a legfiatalabbaknál észlelt betegségek esetében a kísérő tünet hasfájásként jelentkezik, a serdülő már fejfájásra panaszkodik. Szót ejtett az iskolai bántalmazásról is. Emlékeztetett arra: az okos telefonok használatával az állandó online jelenlét miatt a cyber bullingnek napi 24 órában ki vannak téve a gyerekek. Kitért a gyászállapot miatt kialakuló lelki zavarokra is. – Normális esetben 1 esztendő alatt megfelelő módon lezajlik a gyász folyamata. Amennyiben az állapot továbbra is fennáll, kezelést igényel. Ha valakinek van depresszióra való hajlama és történik egy haláleset körülötte, az kibontja a depresszióív patológiát – hangsúlyozta a szakember.

Többször elhangzott, hogy a közhiedelemben a magyarok a legdepressziósabb nemzetek közé tartoznak, de ez nem így van. – Nem vagyunk depressziósabbak, mint mások – mondta dr. Hal Viktor.

És mit tehetünk a gyógyulásért?

– A korszerű, mellékhatások nélkül is hatékony segítséget nyújtó gyógyszeres terápiát jól kiegészíti a pszichoterápia és a legújabb módszer, a neurofeedback, amikor  a negatív agyhullámok csökkentését tanítják meg a pácienseknek. A legfontosabb azonban a megelőzés. Ha odafigyelünk egymásra, meghallgatjuk egymást, sokat tehetünk. A kezelés a család segítségével elkezdődhet, nem mindenkinek van szüksége terápiás vagy gyógyszeres kezelésre. A pszichiáter, az egyház, a háziorvos, a család együtt tud hatékonyan segíteni. Egy meghallgatással, egy megrekedt probléma feloldásával sokat javul a helyzet.

Bár hazánkban egyes becslések szerint minden ötödik ember depressziós, a betegek felét sem (40%) kezelik. Dr. Zöld Lászlóné, az Egészséges Baja Városért Közalapítvány titkára, a rendezvény házigazdájaként arról beszélt, hogy a betegséggel mindenki találkozik élete során. Kívülálló csak nagy nehézségek árán tudja elképzelni, hogy mit érez a depresszióban szenvedő ember. Hiszen első pillantásra nincs semmi baja. A legnagyobb gond az elmagányosodás. Eleinte járnak klubba, társaságba, mivel közösségbe lenni jó, de vannak olyan időszakok, amikor nehezebb kimozdulni otthonról. Ez óhatatlanul hozza magával a rossz kedélyállapotot, majd a depressziót.

A rendezvény az Egészséges Baja Városért Közalapítvány, a Baja Marketing Kft. és a Bajai Szent Rókus Kórház szervezésében zajlott. A közalapítvány májusban a magas vérnyomás problémájára szeretné felhívni a figyelmet, így a belvárosi és a szentistváni egészségnapon is szűrővizsgálatokra várja az érdeklődőket.

Vissza a hírekhez