Nagyon fontos az emlőszűrés!

Munkánk során tapasztaljuk, hogy az ingyenes mammográfia szűrést egyre többen elutasítják, hivatkozva a különböző felületeken megjelent cikkekre. Ezek arról próbálják meggyőzni a nőket, hogy a vizsgálat ártalmas az egészségre, továbbá haszna is kétséges. Sajnos, több hasonló egészségmegőrző tevékenységet lejárató ellenkampányról hallunk, példaként említem a kanyaróoltást ellenzők miatt kialakult járványveszélyt.

Elöljáróban elmondom: Magyarországon évente 5000-6000 megbetegedést diagnosztizálnak, 2500 fő pedig emlőrák miatt hal meg. Ám a korai szakaszban felismert daganat az esetek többségében gyógyítható. A mammográfiával történő rákszűrést hazánkban 2001-ben kezdték el. A program Amerikában és Svédországban 25-31%-os csökkenést mutatott a mellrák okozta halálozásban. A szűrés előnye, hogy néhány mm-es, panaszt nem okozó elváltozás is felismerhetővé válik, s jó eséllyel 100%-ban gyógyítható. Minél kisebb az elváltozás, annál kevésbé igényel agresszív kezelést, elegendő lehet az emlőmegtartó műtét. A felépülési idő is jóval rövidebb.

Mammográfiai vizsgálat során lágy röntgensugárral mindkét oldalról kétirányú felvétel készül, az emlőket két sugáráteresztő lemez közé szorítják. A nők egyik félelme a kompresszió, ami a testsúly töredékével történik pár másodpercig. Hason napozva, szoláriumozva vagy aludva akár órákon át nyomás alatt tartják mellüket testsúlyukkal, mégsem hiszik, hogy daganat alakul ki. A vizsgálattal járó fájdalom elkerülése érdekében pedig érdemes menstruáció után eljönni, amikor kevésbé érzékeny az emlő (a behívón szereplő időpont módosítható!).

A nők másik félelme a röntgensugár. A dózis nagyon alacsony. Alig hiszem, hogy egy tengerentúli, repülőutas nyaralás során sokan mérlegelnék a kozmikus sugárzás káros hatását, mivel az is elhanyagolható mértékű. Pedig a sugárterhelés egy mammográfiás vizsgálatéval vetekszik.

A korai felismerésben fontos az önvizsgálat. Havonta egyszer elvégezve, apró jelekből (alakváltozás, aszimmetria, bőrelváltozás, bimbóbehúzódás, váladékozás, tapintható csomó) korai stádiumban észlelhetjük a rákot. Az önvizsgálat akár életet menthet!

A röntgenvizsgálat legfőbb előnye az ultrahanggal szemben, hogy kóros mikromeszesedéseket észlelhetünk, melyek rámutathatnak daganatmegelőző állapotokra is. Az ultrahang nagyon hasznos kiegészítő módszer.

Összegezve: az emlőrák szűrésben a mammográfia az első választandó vizsgálati módszer. Amennyiben szakmai szempontból szükséges, a hölgyeket visszahívjuk kiegészítő ultrahang vizsgálatra is. Az egészségtudatosabb hölgyek évente, vagy a kétévenkénti szűrések között is eljöhetnek ultrahangos vizsgálatra, ám ehhez beutaló és időpontkérés szükséges.

Figyelem: a Bajai Szent Rókus Kórházban a mammográfiás helyiségek a Diagnosztika épületében a földszintről az 1. emeletre költöztek, ide várjuk a szűrésre érkező hölgyeket!

Dr. Scheibl Mária szakorvos-főorvos

Vissza a hírekhez