A vesebetegség és az elhízás

Minden esztendőben március második csütörtökön tartják a Vese világnapját. Az akció 2006-ban indult, idén 12. alakalommal szervezik meg a világnapot. Baján ezúttal egy héten át várják a szűrővizsgálatokra jelentkezőket a dialízis állomáson, mondta el dr. Magyar Katalin főorvos, az állomás vezetője. „Idei szlogenünk: A vesebetegség és az elhízás, illetve ennek szellemében Egészséges életmóddal az egészséges vesékért. Van hatása az évente megszervezett programnak, egyre többen jönnek szűrővizsgálatra. Nagyon fontos a megelőzés, mert évekig, évtizedekig nincsenek tünetek. Ha időben észleljük, mód van a konzervatív kezelésre (gyógyszer, diéta), lassítható a folyamat.”

Hozzátette: szerencsés, hogy itt van a Bajai Szent Rókus Kórház szakrendelése, így a betegek fokozatosan megszokják a környezetet, megismerkednek a dialízissel. „Nálunk lehetőség van hasi dialízisre is, ami a betanulást követően otthon is megoldható, nem kell naponta bejárni a művese állomásra. Ami a létszámot illeti, szakrendelésre 1000 fő jár évente, míg dialízisre 72-75 beteg érkezik a mintegy 170 ezer fős ellátási körzetünkből.”

A főorvos az idei szlogen kapcsán hangsúlyozta: a megelőzés érdekében fontos az egészséges étkezés, vele az ideális testsúly megtartása.

Vissza a hírekhez