Csak semmi pánik!

Sokan kutatták fel gyermekük oltási könyvét az elmúlt napokban. Nézték, vajon kapott a kicsi kanyaró elleni védőoltásokat vagy sem. Ugyanis a szakemberek szerint, akik megkapták a védőoltást, biztonságban vannak.
Általános tünetekkel, étvágytalansággal, fejfájással és hurutos tünetekkel jelentkezik a kanyaróvírus. Magyarországon évekkel ezelőtt mutatták ki utoljára a fertőzést, az elmúlt héten azonban több esetben is jelentkeztek a vírusra utaló jelek Csongrád megyében. A cseppfertőzéssel terjedő betegség influenzaszerű tünetei miatt egy ideig észrevétlen, a vírusra jellemző bőrkiütés is csak a 14. nap után jelenik meg a betegen.

Dr. Matán Eszter bajai háziorvos: „A betegség azért veszélyes, mert nagyon súlyos szövődményei lehetnek. A két legsúlyosabb a tüdőgyulladás és az agyhártyagyulladás.” A szakorvos hozzátette: a fertőzés tüneti kezeléssel, láz- és fájdalomcsillapítással történik.

Dr. Mészáros Endre infektológus a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet. A gyermekek tizenöt hónapos korban, majd 11-12 évesen kapják meg.„Kétszer kapunk oltást gyerekkorunkban. Oltási naptár is van. Megbízhatóak az oltóanyagaink, megvédenek a betegségtől. Akkor lehet mégis kanyaróra számítani, ha valaki nem itt nőtt fel, hanem betelepült, esetleg más ok miatt nem kapott oltást”, mondta a Baja Szent Rókus Kórház vezető főorvosa.

Az elmúlt héten az ország keleti felében, Csongrád megyében mutatták ki egészségügyi dolgozók szervezetében a kanyaróvírust. Szakemberek elmondták: akik betegekkel foglalkoznak, nagyobb veszélynek vannak kitéve. Hangsúlyozták, nincs ok pánikra, hiszen aki már megkapta a védőoltást, illetve aki gyermekkorában átesett a betegségen, azt nem fenyegeti a fertőződés veszélye.

Vissza a hírekhez