Defibrillátorra gyűlt a pénz

Újabb értékes életmentő műszerrel gazdagodott a bajai Szent Rókus Kórház: a Koronária Közhasznú Alapítvány és Menczer György által szervezett hagyományos (immár 26.) Karácsonyt várva… koncert keretében adták át a kétmillió forint értékű CARDIO-AID 360-B bifázisos defibrillátor. A december 10-én, szombaton a Bácskai Kultúrpalotában megtartott koncert ezúttal is komplex művészi élményt kínált a szép számú közönségnek. Szokás szerint Menczer Tamás vezette a műsort, segítőtársul pedig második alkalommal hívta meg Novodomszky Évát, az MTVA műsorvezetőjét. Az est fővédnökségét Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, védnökségét pedig Zsigó Róbert államtitkár és Fercsák Róbert polgármester vállalta magára. A műszert a koncert második részében dr. Tóth Gábor, a bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója és dr. Kovács Zsolt osztályvezető főorvos vette át Menczer Györgytől. A főigazgató köszönetet mondott a szervezőknek és a nagylelkű adományozóknak, akik segítségével ismét javíthatták a betegellátás színvonalát, és kérte: továbbra is tartsák meg szeretetükben az intézményt.
Karácsonyi köszöntőt Fekete Szabolcs plébános (józsefvárosi Szent József plébánia) mondott. Kiemelte: az est célja egy olyan eszköz megszerzése, amely a szív megállása miatt működésképtelenné vált emberi testet hivatott újraindítani. – Ez a műszer a harmadik évezred nagy technikai, civilizációs vívmányai közé tartozik. A támogatás megszerzéséhez pedig a szervezők segítségül hívták a művészetet, amely kiemelt fontossággal bír az ember számára, régóta velünk van, általa tudunk beszélni az élet nagy dolgairól. Adomány, jótékonyság, művészet, civilizáció: ezek vagyunk mi, emberek, és nagyszerű dolgokat tudunk elérni. Jézus Krisztus születése, emberré válása hatja át az emberségünket, velünk van és új távlatokat ad számunkra az Istenség jelenléte – mondta a plébános. Az adventi gondolatokat erősítette meg prózában Balázsevits Tamás, a Bajai Fiatalok Színházának tagja, aki Wass Albert Angyalka című novelláját olvasta fel, valamint Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, aki verssel, dallal, prózával is készült. A zenei kínálat is sokszínűnek bizonyult. Fellépett a M.É.Z. (Meg nem Értett Zenekar) együttes, amely a maga ír-skót népzenei motívumokra épülő adventi muzsikájával megidézte a távoli népek karácsonyi hangulatát. Pécsről érkezett az UniCum Laude Énekegyüttes, amelynek tagjai komoly kórusmúlttal, karvezetői tapasztalattal is rendelkeznek. Rövid produkciójuk ismét bebizonyította, hogy az emberi hang bármely hangszert megszégyenítő teljesítményre is képes. Bemutatkozott az ország egyik legnépszerűbb és legtöbbet koncertező jazzrock formációja, a Príma-díjas Fourtissimo is, amely szintén széles műfaji spektrumból válogatott.  A Bajai Fiatalok Színháza szólistái – Bárdos Gréta, Nagy Alma Virág, Szarvas Panni és Ottmár Attila – szintén alkalomhoz illő karácsonyi dalokkal készültek, elhangzott a Szürkepatás, a Szíveddel láss és az idei adventi szezon egyik kétségtelen slágerének számító Csoda ez az éj. A Budapesti Operettszínház két művésze, Peller Anna és Mészáros Árpád Zsolt népszerű slágerekből állított össze egyveleget, több nyelven. Peller Annát jódlizni is hallhatta a közönség, egy dal erejéig pedig harmonikán csatlakozott hozzá férje, Lukács Miklós is.

A fináléra ezúttal a Szent László ÁMK kórusa vonult be a színpadra Hosszúné Balla Lenke karnagy vezetésével: Leonard Cohen népszerű Halleluja című dalához az este csaknem valamennyi fellépője csatlakozott, együtt kívánva áldott ünnepet az egybegyűlteknek.

Vissza a hírekhez