Ingyenes és nem fáj!

A vastagbél-szűrési kampány fontosságát hangsúlyozta Csubákné Besesek Andrea alpolgármester a december 7-i sajtótájékoztatón, melyet városházi irodájában tartottak. – A megelőzés és a betegség észlelése érdekében rendkívül fontosak a szűrővizsgálatok. Ezek népszerűsítése érdekében minden lehetőséget meg kell ragadni.

Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója elmondta: a Diagnosztika Zrt. révén nagyobb mennyiségű vizsgálati anyaghoz jutottak. – A népegészségügyi osztály és az önkormányzat támogatásával meghirdettük a vastagbél-szűrési programot. A kórházban már zajlik, de a háziorvosok is megkapják a szükséges anyagot, így helyben végezhetik el az ingyenes és fájdalommentes vizsgálatot. A vastagbélrák jól gyógyítható, ha időben felismerik! – hangsúlyozta a főigazgató, aki Zsigó Róbert országgyűlési képviselő és az önkormányzat segítségét is megköszönte.

Dr. Mészáros Katalin járási tiszti főorvos (Bajai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály) kiemelte: a szűrés a tünet felismerésére szolgál. – Jelenleg két népegészségügyi szűrőprogram működik az országban: az emlő- és a méhnyak szűrés. Ám egyre több betegnél állapítanak meg vastagbélrákot, ezért ez a szűrés is fontos. Most modellprogram, de jövőre a tervek szerint kormányprogram lesz!

Vissza a hírekhez