Megalázás helyett ma megbecsülés

Évente mintegy 12 millió ember halálát okozza szív- és érrendszeri betegség, ami Magyarországon minden második embert érint. Szakemberek szerint a szívnek a gyógyszere a zöldség, a gyümölcs és a mozgás. A szív világnapja alkalmából dr. Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész tartott előadást Baján.

A gyógyszer felmentés a valódi probléma megoldása alól, állítja a pécsi egyetem szívgyógyászati Klinikájának korábbi igazgatója. Azt vallja, hogy a gyógyszeripar többet árt a beteg szíveknek, mint amennyit használ. Elsősorban a koleszterincsökkentő tabletták okozzák a gondot.

Az Egészséges Baja Városért Közalapítvány minden évben más szakembert kér fel az előadásra. Dr. Zöld Lászlóné titkár: „Dr. Papp Lajos kuriózum mindenki számára, meg is telt a terem. A szívünkért, egészségünkért címmel előre kértük, hogy olyan témájú előadása legyen, amit a még nem szívbetegeknek is hasznos lehet.”

Az emberi szív a fogantatást követő harmadik héten már dobog, a felnőttek esetében pedig egy évben 50 milliószor húzódik össze. A szívgyógyász elmondta: ha valaki megbetegszik, nehéz visszajönni. Legalább annyi idő kell hozzá, mint amennyi a betegség kialakulásáig vezetett. Ezért a megelőzés a legfontosabb. „Mikor pihen a szív? Két ütés között. Ha szaporán ver, vagy magas a vérnyomás, akkor a szív nem pihen. A mindennapi életünkben a természettől elszakadtunk, éjszaka kezdjük a második műszakot. Minden, ami a pihenést elveszi a szervezettől, a szívet terheli.”

A szívgyógyászat területén nagyon gyorsan fejlődik az orvostudomány. A hirtelen szívhalál ellen pedig már sok technikai lehetőség adott. Ilyen a műtét, a koszorúér tágítás vagy a pacemaker beültetés.

Vissza a hírekhez