Éljen Baja! Hajrá, Baja!

Baja bekapcsolódott abba az egészségügyi váltófutásba, amelyet a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet indított útjára szeptember 17-én. Minden nap más városba érkezik a menet, hogy felhívja a figyelmet valamely egészségügyi jelenségre. Baján szeptember 23-án a dohányzásról való leszokás volt a téma, így a délelőtt is ennek jegyében telt. Később a gyerekek felsorakoztak a színpad előtt, hogy köszöntsék a beérkező futókat, akikhez a város határától helyi erők – a MOGYI SE és a FuTeam sportolói, a Mozgáskorlátozottak Dél-Bács-Kiskun Megyei Egyesülete kerekesszékes tagjai, valamint türrös és bereczkis diákok – is csatlakoztak.

A város nevében Csubákné Besesek Andrea alpolgármester köszönte meg a fiatalok részvételét. – Nagy öröm, hogy ennyien megmozdultak az egészség nevében. Remélem, a beérkező futók is átveszik ezt a hangulatot – mondta az elöljáró, megköszönve a váltó csapatnak, hogy Baját is útba ejtették.

A szervezők és futók nevében Gui Angéla, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kommunikációs vezetője elmondta: bár több napja úton vannak már, sehol nem tapasztaltak ilyen csodás fogadtatást. – Éljen Baja! Hajrá, Baja! Maradjatok ilyen lelkesek és sportosak! – mondta. Hozzátette: azért futnak az egészségügyi dolgozók 16 napon át 1600 km-t, mert így közvetítik, hogy mindenki felelős a saját egészségéért. – Magyarországon a betegségek közel fele megelőzhető lenne, ha másként élnénk. Kezdjük el az életmódváltást ma, ne várjunk holnapig! Hazánkban 21 percenként meghal valaki dohányzás következtében. A világon pedig évente hat millióan halnak meg azért, mert egyszer rágyújtottak, és ez rossz szokásukká vált. Azért jöttünk épp Bajára ezzel a témával, mert itt nagyon jól működik az Egészségfejlesztési Iroda, amely az elmúlt időszakban többeket sikeresen vont be a leszokás-támogatásba. Reméljük, itt már sokkal kevesebben dohányoznak, mint az ország más részén – részletezte a szervező. Hozzátette: több egészségvédő napot szerveztek már, de most először futják körbe az országot.

Minden nap más csapat fut, mindig az adott területen, témában dolgozó egészségügyi szakembereket veszik rá a csatlakozásra. – Ma Budapestről, az Országos Korányi Intézetből érkeztek tüdőgyógyászok, akik a dohányzástól megbetegedett embereket gyógyítják. Hatan vannak, a közel 90 km-t ők teljesítik a váltóban. Az utolsó, maratoni szakasz, amely október 2-án lesz Budapesten, klasszikus futóesemény több csatlakozási ponttal, oda várunk mindenkit – összegezte a szervező. Kérte Csubákné Besesek Andreát, hogy a magukkal hozott váltóra írja fel a város vállalását, amelyet a következő időszakban meg akar valósítani az egészségvédelem terén. Baja alpolgármestere ismertette: a város vállalása, hogy véradásra ösztönzi az iskolákat, ezért versenyt hirdet. A diákok feladata, hogy ösztönözzék a18. évet betöltött családtagjaikat, ismerőseiket, hogy menjenek el vért adni. Így pontokat szerezhetnek osztályuknak. A legtöbb pontot begyűjtő osztály kirándulás-támogatás nyer 55, 35, illetve 25 ezer forint értékben. A legaktívabb diákok között is értékes nyereményeket sorsolnak ki. Az akcióról minden iskolát értesítenek.

A futó csapattal együtt érkezett Bajára dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgatója, aki szintén arra hívta fel a figyelmet: a dohányzók a fiatalokból lesznek, ezért fontos a megelőzés. – Vigyázzatok magatokra, és ne csak ma! Vigyétek el az üzenetet! – kérte a főorvos.

Csatlakozott hozzá dr. Szarka Ildikó, a Bajai Szent Rókus Kórház pulmonológiai gondozóvezető főorvosa, aki arra figyelmeztette a diákokat: az a legjobb, ha rá se szoknak a dohányzásra. Ismertette ugyanakkor, hogy a Bajai Szent Rókus Kórházban működő leszoktató rendelés többféle módszert is alkalmaz, szakemberek segítik a leszokni vágyókat. – Bízunk benne, hogy a mai fiatalság már egészségtudatosabb életet fog élni! – mondta a szakember.

Putnik Tamás műsorvezető irányítása mellett a gyerekek szabadon engedték az egészségüzenetekkel ellátott héliumos lufikat.

Szépen fogytak az egészséges élelmiszerek, amelyekkel a Vöröskereszt és az Egészséges Baja Városért Közalapítvány várta a nap résztvevőit. Utóbbi képviseletében dr. Zöld Lászlóné titkár elmondta: azért tartják fontosnak, hogy részt vegyenek a rendezvényen, mert így az alapítvány is meg tudja mutatni magát, és ezúttal az ifjúság a célcsoport. – Szűrőprogramjaink bemutatásában a Jelky András Szakképző Iskola csapata segített, szponzorainktól pedig sokféle egészséges kóstolnivalót kaptunk, amelyek kiváltják az egészségtelen nassolnivalókat. Gyümölcsöket (körtét, almát, szőlőt), valamint egészséges mák- és diókrémet (pászkára kenve)  kínáltunk a gyerekeknek. Nagy sikert aratott, tolongtak az egészséges falatokért. Kaptunk továbbá 95 százalékos gyümölcstartalommal rendelkező édességet, amely kiváltja a csokoládét, ez is nagyon népszerűnek bizonyult.

Vissza a hírekhez