Nehéz az iskolatáska

Az iskolatáskának nemcsak a súlya nehéz, hanem a döntés is, hogy melyiket válasszuk. A gerincferdülés, a hát- és derékfájás népbetegségnek számít, megelőzésére célszerű már gyerekkorban odafigyelni. Szerencsére az iskolatáskákból széles a választék, így minden gyerek, illetve szülő találhat megfelelőt.

A kisiskolások háta még nem elég erős ahhoz, hogy napi szinten nehéz súlyokat cipeljenek, ez a későbbiekben komoly problémákat eredményezhet. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a gyermekeknek nagy súlyt, sokszor több mint tíz kilót kell vinniük az iskolába, mondta dr. Márkus Mária baleseti sebész, ortopéd szakorvos (Bajai Szent Rókus Kórház).

A külcsín mellett tehát a választásnál fontos az anyagra, a varrásra, a praktikus tárolóhelyekre, a kényelmi párnákra és a fényvisszaverőkre is odafigyelni. A divatos, húzós-gurulós táskákat, illetve a féloldalas válltáskákat ne válasszuk, mivel ezek csak az egyik oldalt terhelik, javasolta a szakorvos. „Nagyon fontos a háttámla és az állítható vállpánt. Kemény legyen a táska alja és oldala, hogy egyenletesen oszoljon el a súly benne. Természetesen a szülő feladata odafigyelni, hogyan pakolnak be a táskába.” Szerencsére egyre több információ jelenik meg a témával kapcsolatban, így a szülők tudatosabban választanak a kínálatból, fűzte hozzá a szakember.

Vissza a hírekhez