Baján megbecsülik az alkotást

Balázs István képzőművész, az Anya gyermekkel alkotója családtagjai is részt vettek a szoboráthelyező ünnepségen. Méltó helyen, a Bajai Szent Rókus Kórház Pokorny utcai bejáratánál áll szép, rendezett környezetben.


Szabó Regina, Balázs Zsófia és Lukácsné Balázs Mária a szobor körül

Lukácsné Balázs Mária a leánya, Balázs Zsófia az unokája, Szabó Regina pedig a dédunokája. Mindhárman Budapestről érkeztek az avatásra. Lukácsné Balázs Mária lapunknak elmondta: 1961-ben jelen volt édesapjával a szobor leleplezésén. – Elsős lehettem, amikor elkészült az alkotás édesapám műtermében, a Százados úti művésztelepen. A szobor anya alakját édesanyjáról, a gyermeket pedig kisfia fotójáról mintázta. Nagyon jó érzés látni, hogy ez a szívünknek olyan kedves alkotás méltó helyre került, a kórház szülészetének közelébe. Sajnos, sok példa akad arra, hogy a régi szobrokat eltüntetik. Nagyon örülök, hogy Baján megbecsülik édesapám munkáját – mondta a család nevében az alkotó lánya.

Kérésünkre édesapja életútját is felidézte. – Balázs István 1908-ban született Kolozsváron, 1930-ban települt át Magyarországra. Itt végezte el a művészeti iskolát. A Százados úti művésztelepen élt és alkotott, a Magyarországon megrendezett Világ Ifjúsági Találkozó dekorációs felelőseként is tevékenykedett. Sokféle közéleti szerepet vállalt, társadalmi munkákat is végzett. Nem volt bajai kötődése, úgy gondoljuk, a megrendelők megkereshették a Képzőművészeti Alapot, ahol pályázatot írtak ki a szoborra. Így került Bajára a munkája.

Amint családja elmondta, Balázs István Korányi-portréja a Korányi Frigyes kórházban található, a Széchenyi-fürdő melletti Fésülködő nő szobra is az ő munkája. De több iskolának is ajándékoztak munkáiból. Főként portrészobrászként tartották számon. Lánya különösen büszke arra, hogy az ember csak ránéz egy szobrára, és tudja, kit ábrázol. Mint kiderült: többen folytatják a művészi tevékenységet, több dédunoka szépen fest, rajzol.

A család köszönetét fejezte ki dr. Tóth Gábor kórházigazgatónak a szoboráthelyezés ötletéért, a városvezetésnek a támogatásért, valamint Szarvas Panninak és a Szent László óvodának a megható műsorért. Mint mondták: megérte eljönni Bajára!.


A családi archívumból kapott fotón a művész épp a végső simításokat végzi a szobron

Vissza a hírekhez