Újabb nagyszabású fejlesztés

A legkorszerűbb felszerelésekkel gazdagodott a Bajai Szent Rókus Kórház gasztroenterológiai osztálya. Az új eszközök jelentőségét dr. Váry Attila osztályvezető főorvos április 22-én ismertette. A bemutatón ott volt Zsigó Róbert államtitkár, Baja és a térség országgyűlési képviselője is.

Legnagyobb jelentőséggel az úgynevezett endoszkópos torony bír. A minden irányban állítható, transzportálható műszer hatalmas előrelépésnek számít a területen, gyomor-, vastagbél- és végbéltükrözés esetén használatos. Mivel minden tartozéka duplikált, meghibásodás esetén nem kell tartani a vizsgálatok szüneteltetésétől. Processzora kitűnő HD-minőségű képet állít elő, a benne található folyamatos vízmosási lehetőséget biztosító pumpa pedig főként súlyos vérzések esetén nagy segítség.

– A bajai gasztroenterológiai ellátás történetében még sosem fordult elő ekkora fejlődés – értékelte a főorvos. Bemutatta az argonplazma koagulátort is, mellyel kisebb műtéti beavatkozások is kiválthatók, számos szövődmény megelőzhető. – Ezt a készüléket viszonylag ritkán kell használnunk, de akkor nagyon fontos – hangsúlyozta a főorvos. A felszereléshez tartozik egy Hollandiából érkezett endoszkópos fertőtlenítő automata, mely munkavédelmi szempontból is nagy előrelépésnek számít. Ugyanakkor környezet- és eszközkímélő. A három nagy teljesítményű készülék értéke mintegy 50 millió forint.

Zsigó Róbert elégedetten vette szemügyre az új berendezéseket. – A sürgősségi betegellátó fejlesztéséhez tartoznak ezek az eszközök. Az elmúlt években jelentős beruházások zajlottak a kórházban. Megújultak épületek, de új szárnyakat is építettünk annak érdekében, hogy méltó körülményeket biztosítsunk a betegeknek. Fontos azonban, hogy a műszerek korszerűsítése terén is előre lépjünk a megelőzés és a gyógyítás érdekében. A fejlesztések a jövőben sem állnak le – értékelt az államtitkár.

Minőségi ugrásnak és előrelépésnek tekinthető ez a fejlesztés, mondta dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója. – Ezek a műszerek egy idő után elhasználódnak, mivel nagyon sok vizsgálatot végzünk velük. Már többször saját erőből pótoltunk. Jelen beszerzésünk a legkorszerűbb, ami ebben az ágazatban létezik, 21. századi technológia. Processzorai nagyon jó felbontású, remekül értelmezhető képet adnak. Nemcsak a diagnosztika, hanem a terápia is fejlődött ez által..

Vissza a hírekhez