Gyermekek és a vesebetegség

 

Idén 11. alkalommal rendezték meg a Vese Világnapot. Minden esztendőben március második csütörtökén (idén március 10-én) hirdetik meg, több mint 100 országban, köztük hazánkban is. Idén a fő téma a gyermekek és a vesebetegség kapcsolata. Jelmondata: Cselekedj időben, hogy megelőzd.

A bajai dialízis állomás vezetője, dr. Tímárné dr. Magyar Katalin szakorvos-főorvos elmondta: a fő cél felhívni a figyelmet a vese fontosságára, a betegségek megelőzésére, illetve a kialakult betegségek kezelésére. A Diaverum Dialízis Központ épületében működik a Bajai Szent Rókus Kórház nephrológiai szakrendelése is. – Ma 8-12 órakor várjuk a szűrésre érkezőket, mintegy 25 főt. Egyre többen jönnek, úgy látom, nő az emberek felelőssége az egészségük megőrzése érdekében. Évente javasolt a szűrés, amit még inkább indokol a magas vérnyomás, a cukorbetegség, illetve a családban előforduló vesebetegség vagy a páciens korábbi veseproblémája – mondta el az állomás vezetője.

Hozzátette: az idei fő téma a gyermekek és a vesebetegség kapcsolata. – Baján ez azért is fontos, mert dr. Károly Éva főorvos személyében van a kórházban gyermeknephrológus. Az osztályvezető főorvos kezeli 18 éves korig a vesebetegeket, utána kerülnek át hozzánk, a felnőtt nephrológiai szakrendelőbe. A gyermekeknél főleg húgyúti és cisztás betegségek fordulnak elő, a krónikus vesebetegség és veseelégtelenség szerencsére ritka – tudtuk meg a szakorvostól.

Évi 2-3%-kal nő a dializáltak száma, idén 73-75 fő között mozog. Ugyanakkor folyamatos a szakrendelésen megjelenők számának növekedés is. A főorvos kiemelte: 19 fő részesül hasi (peritoneális) dialízisben, ami az országos átlag fölött van. Ez pedig azért fontos, mert a szakma szerint ez az elsődleges kezelés.

Vissza a hírekhez