Belakták az új helyet

Február végén már az új helyen állhattak munkába a sürgősségi betegellátó dolgozói. A Bajai Szent Rókus Kórház felújított osztályát év elején adták át. Az épületszárny alapterülete kétszeresére nőtt, és új műszereket is vásároltak.

Dr. Fenyő József osztályvezető főorvos a sajtó képviselőinek megmutatta azt az új monitort is, amivel többek között vérnyomást mérnek, valamint tudják követni a beteg EKG értékeit és a vér oxigén telítettségét. De a képernyő a kilélegzett szén-dioxid mértékét is mutatja. A hat ágyas fektetőben szükség esetén korszerű lélegeztetőgép és defibrillátor is rendelkezésre áll. Az U alakú felújított földszinti szárnyon két elkülönítő, egy detoxikáló, vizsgálók és sokktalanító részleg is helyet kapott. Hétköznapokon 12 órás műszakokban két orvos és öt nővér látja el a betegeket. A mentőbejáróval szemben van az úgynevezett triage helyiség, ahol a betegfelvétel történik. Ide fut be minden eset, az állapotfelmérés során pedig itt viszik be a számítógépbe az adatokat, majd sorolják be a betegeket sürgősség szerint.

Dr. Fenyő József osztályvezető főorvos: „Nagyon jól működik. Pont úgy, ahogy annak idején megterveztük. Sikerült az informatikai részt is megoldani, elektronikusan van rögzítve minden adat. Sőt, színkódok is megjelentek. Így a rendelőben látjuk folyamatosan, kik vannak még kint. Név szerint betekintünk a beteg anyagába, elolvassuk milyen panaszai voltak, milyen paramétereket mértek.”

A színek jelentését tábla jelöli, amit a váró falára is kitesznek. Ezen jól látszik, hogy a piros az életveszélyes állapotot jelenti, így ebben az esetben természetesen azonnali ellátást nyújtanak.

Vissza a hírekhez