Gyorsabb, pontosabb labordiagnosztika

Új, nagyértékű, korszerű gépekkel gazdagodott a Bajai Szent Rókus Kórház laboratóriuma. A minőségfejlesztést célul kitűző projektnek köszönhetően olyan berendezés került az intézmény birtokába, amely országos élvonalba emeli, hiszen városi kórházak esetében egyáltalán nem jellemző az ilyen színvonalú labordiagnosztika.

A VersaCell nevű berendezést két hete használják az osztályon, Amint azt dr. Scheibl Katalin, a központi laboratórium osztályvezető főorvosa a február 26-án tartott bejáráson elmondta: jelentős mértékben megkönnyíti a munkát. – Ez a berendezés három automata (két kémiai és egy immunológiai) munkáját hangolja össze térben és időben. Kiegyensúlyozottá teszi a méréseket, és ha egyszerre akár kétszáz vérmintát helyezünk a gépbe, akkor is gyorsabban kapunk eredményt, mintha külön-külön használnánk a gépeket. Összehangolja a mérések idejét, helyét. Logikusabbá, átláthatóbbá, pontosabbá, gyorsabbá teszi, rendszerezi, és ezzel megkönnyíti a munkánkat. Bizonyos vizsgálatokat automatikusan megismétel, ha túl magas vagy túl alacsony eredményt érzékel. Biztonságosabbá teszi az egész folyamatot – ismertette a főorvos. Az osztályon 22-en dolgoznak, a gépet pedig 11 asszisztens működteti éjjel-nappal.

A berendezést a Diagnosticum Zrt. szállította. Gálóczi Imre cégvezető elmondta: az automata teljesítménye több mint 3600 kémiai, illetve 240 immunológiai mérést tesz lehetővé. – Minden gép duplikált, tehát ha az egyik esetleg meghibásodik, a munkában akkor sincs fennakadás. A készülékek kezelik a sürgős mintákat. A napi rutin mellett bármelyik pillanatban érkezhet sürgős eset, azonnal elkezdi feldolgozni, egy órán belül szállítja az eredményt. A teljes géppark mintegy 200 millió értékű. Ez most a legkorszerűbb felszerelés az ágazatban, a bajai kórház országosan is élvonalba került – mondta a cégvezető.

Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója is nagy jelentőségűnek nevezte az újabb fejlesztést. – Régóta mondjuk, hogy a megye nagy kiterjedésére és a lakosság számára való tekintettel kórházunkban egyfajta kétpólusú ellátás van. Ebből következik, hogy számtalan olyan feladatot is el kell látnunk, amit esetleg városi kórházként nem kellene. Természetesen örömmel teszünk eleget ennek az elvárásnak is. Jelen laborberuházás olyan fokú fejlesztés, amely hosszú időre nagyon jó ellátást, betegbiztonságot jelent – értékelte a főigazgató. Kiemelte: a bajai intézmény sosem szervezte ki a laboratóriumát, a jövőben sem tervezi. – Saját magunk működtetjük a labort. Bármikor, bármilyen vizsgálatot el tudunk végezni, külső tényezőktől függetlenül.

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is nagy érdeklődéssel vette szemügyre az új berendezéseket. – A biztonságos betegellátás, a megfelelő körülmények a legfontosabbak. Hiszen akik kórházba kerülnek, azoknak minél gyorsabban megfelelő ellátást kell biztosítani. Ehhez természetesen nagyon fontos az emberi tényező, az orvosok és ápolók hozzáállása. A korszerű felszerelés jelentős mértékben megkönnyíti a személyzet munkáját.

Csubákné Besesek Andrea alpolgármester szerint a betegek talán konkrétan nem is érzékelik jelen fejlesztés fontosságát, de a diagnosztikai idő lerövidülését már ők maguk is megérezhetik.

Vissza a hírekhez