Szűrővizsgálattal a méhnyakrák ellen

 

Január utolsó hetében a méhnyakrák szűrés mellett kampányolnak Európában az egészségügyi szervezetek. A méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganat, hazánkban évente mintegy 1300 új beteget diagnosztizálnak. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2013-ban bevonta a védőnőket a szűrésbe, így a nőgyógyászok mellett már a képzést elvégző szakemberekhez is fordulhatnak a hölgyek.

A diagram a halálozási arányt mutatja Európában. Az EU-ban Romániában kiugróan magas a méhnyakrákos esetek száma, de Magyarország is jócskán elmarad a nyugati országok eredményeihez képest. Rendszeres szűrésre ugyanis csak minden negyedik hölgy megy el. Dr. Mátrai Tibor, a Bajai Szent Rókus Kórház szülészet-nőgyógyászatának osztályvezető főorvosa: „A szűrővizsgálat egy általános nőgyógyászati vizsgálat része, amikor a méhnyak felszínéről egy speciális mintavevő eszközzel sejteket nyerünk. A levált sejtek citológiájából a citológus ad információt arról, hogy normál vagy kóros sejteket lát. Ez határozza meg a későbbi teendőket.”

A daganat a méhnyak laphámsejtjeinek rosszindulatú elváltozását jelenti, amit leggyakrabban a HPV vírus okoz. A szűrést képzett védőnő is végezheti. 2013-ban egy uniós programnak köszönhetően az 5000 főnél kisebb településeket ellátó védőnők elméleti és gyakorlati oktatásra jelentkezhettek. Árváné Egri Csilla védőnő (Védőnői Módszertani Osztály, ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala):

„A projektben 1148 védőnőnek volt lehetősége a képzést megszerzésére. Tavaly óta már 1500 védőnőnk van, aki képzett méhnyak szűrés végzésére. Bács-Kiskun megyében 64 képzett védőnőnk van, 38 településen történt védőnői méhnyak szűrés. Körülbelül 1200 nőt szűrtek.”

Bár az uniós program véget ért, a képzés folytatódik. A kormány 480 millió forintot csoportosít át a védőnői méhnyak szűrés idei finanszírozására. A megelőzési hét során mintegy tízezer 25-65 év közötti nőnek küldenek meghívót. Azoknak, akik már több mint három éve nem jelentek meg szűrővizsgálaton.

Vissza a hírekhez