Segítséget adnak és kapnak

 

Tíz éve alakult meg a Bajai Szent Rókus Kórház nappali kórháza. A pszichiátriai osztályhoz tartozó gondozóban jelenleg 21 fővel tudnak foglalkozni a terapeuták. A szakápolók abban is próbálják őket segíteni, hogy visszatérhessenek a munkaerőpiacra.

Azok a pszichiátriai betegséggel élő emberek töltik a nappali kórházban a mindennapjaikat, akik szeretnének társaságban lenni. Ők készítik például a kórház osztályai részére a pólyás gézlapokat. Barna-Vajda Eleonóra vezető: „Ha az ide járó beteg, csoporttag azt látja, hogy hasznos dolgot készít, az fejleszti önismeretét.”
Az órarendben életmód csoport is szerepel, ahol elsősorban az önismereti kérdések és a konfliktuskezelés a fő témák. A nappali kórház előnye többek között az, hogy az itteni gondozás az osztályon ágyakat vált ki, miközben nyomon követik a betegek állapotát. Dr. Hal Viktor osztályvezető főorvos: „Azok közül, akik bejárnak rendszeresen és a terápia egészében részesülnek, rendkívül kevesen kerülnek vissza az osztályra. Ez nagyon fontos.”

A nappali ellátást nemcsak az ambulancián vagy az osztályon írhatják fel, hanem a háziorvos is javasolhatja az ingyenes lehetőséget. Sőt, a pszichiátriai betegségben szenvedő páciens maga is kérheti, hogy felvegyék.

Vissza a hírekhez