Megújuló energiák: élen jár a kórház

 

Kiépült a napelemes rendszer a Bajai Szent Rókus Kórházban. A mintegy 160 milliós, teljes támogatást élvező projektet november 20-án, pénteken hivatalosan is lezárták. A klubszobában dr. Tóth Gábor főigazgató köszöntötte a meghívottakat. – A kórház évek óta igyekszik „zöldülni”. Újrahasznosítható papírt használunk, van biomassza erőművünk. A mostani beruházás révén havi 1-1,5 millió forinttal csökken a villanyszámla, mai évi 15 milliós megtakarítást jelent. Példaértékű a kivitelezés. A zöld-pályázatokra a jövőben is figyelünk.

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a sorozatos fejlesztésekre hívta fel a figyelmet. – Jó idejönni, ha nem beteg az ember. Megszépülő épületek, új blokk és műszerpark jellemzi a város egyik legfontosabb intézményét. Fontos a bajai, bácskai emberek biztonságos ellátása, a munkakörülmények javulása. A mostani, 165 milliós beruházással pedig az üzemelési költségek csökkennek.

Fercsák Róbert polgármester hangsúlyozta: sok megoldandó feladat van az egészségügyi ágazatban. Ahol az önkormányzat segíteni tud, ott mindig az intézmény mellé áll. – Kiváló az együttműködés a kórház és a városvezetés között, ez így lesz a jövőben is. A város és a térség lakossága számára fontos az alapellátás, a dolgozóknak a munkakörülmények javulása, az intézménynek pedig a takarékosság is.

A Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Bajai Szent Rókus Kórházban című pályázatot Sádli Tamás, a Power Kft. ügyvezetője ismertette. – Napelemes rendszer kiépítéséről van szó. A közbeszerzés megnyerését követően szeptember 11-én kaptuk meg az építési engedélyt. Egy hónapon belül átadtuk a beruházást, október 28-án pedig engedélyezték a főkapcsoló felkapcsolását, azóta üzemel a rendszer – mondta el az ügyvezető. Hozzátette: uniós előírás a hazai törvény is megkívánja, hogy Magyarországon 2020-ig elérje a 20%-ot a megújuló energia felhasználása. A szakember úgy véli, hazánk jól áll a teljesítéssel, a bajai kórház pedig példásan elöl jár ezek hasznosításában.

Vissza a hírekhez