Megújul a sürgősségi osztály

Újabb jelentős beruházás zárul hamarosan a Bajai Szent Rókus Kórházban. Sikeres pályázat révén egy hónapja folyik a sürgősségi betegellátó osztály átépítése. Az aktuális helyzetről dr. Tóth Gábor főigazgató november 2-án adott tájékoztatást.

– Az SBO teljesen átalakul annak ellenére, hogy vannak olyan tényezők (pl. négyzetméter, strangok elhelyezkedése), amelyeken nem tudunk változtatni. A súlypont a Pokorny utca felőli rész lesz. Ide kerülnek a trauma ambulanciák és a sürgősségi betegellátó vizsgáló helyiségei. A másik oldalon, amely összeköttetést biztosít a belgyógyászati pavilonnal, helyezkednek el a szociális helyiségek, a gipszelő és olyan további egészségügyi helyiségek, amelyek a sürgősségi ellátás működéséhez szükségesek. A triázs pultnál információs táblát helyezünk ki, amely pontosan meghatározza, hogy a különböző súlyosságú panaszokkal érkező betegeket mennyi időn belül kell ellátni – ismertette a főigazgató. Hozzátette: lehetőség nyílik műszerek és bútorzat beszerzésére, valamint az informatikai hálózat frissítésére. A munkálatok előre láthatóan december 20-ig tartanak. A főigazgató köszöni a kórház dolgozóinak türelmét és együttműködését.

Dr. Hajdú Gergely, a Bajai Szent Rókus Kórház projektmenedzsere elmondta: a pályázat nem igényel önerőt. Összköltsége mintegy 1,3 milliárd forint. Orvosi gépműszerekre nettó 671 millió, a munkálatok kivitelezése pedig 150 millió forint jut.

Az átmeneti időszakban, azaz kb. egy hónapja a régi 2-es belgyógyászat épületében folyik a sürgősségi betegellátás, tájékoztatott dr. Fenyő József osztályvezető főorvos. – A betegek eleinte nehezebben találtak oda, de megfelelő útjelző táblákat helyeztünk ki a kórház egész területén. Egyetlen nehézség fordulhat elő: a betegek szállítása a röntgen diagnosztikára, tehát mellkasröntgenre, hasi ultrahangra vagy CT-vizsgálatokra eljutni. De komoly segítséget kaptunk az igazgatás részéről, saját betegszállítókkal rendelkezünk. A kritikus állapotú betegek transzportja sem egyszerű, de minden nehézséget legyőztünk – mondta a főorvos, aki az új műszerekről is beszélt.

– Nagyon jó EKG-készülékeket kapunk, és új monitoraink is lesznek. Korábban mindössze két súlyos betegek tudtunk egy időben monitorizálni, ez most hatra növekszik. A belgyógyászati vizsgáló-sokktalanítóban is lesznek új monitorok. Egy új vizsgálati helyiséget is létesítünk, így három ilyen lesz. Elkülöníthetjük a fertőző betegeket a már gyógyulófélben lévőktől, és megoldódik a detoxikálás is.

Vissza a hírekhez