Baja sokat segített a milliárdos tervezésben

Számos kórházi épületet rajzolt papírra már Bakó István, a Debrecen Keletterv Kft. felelős tervezője. A Bajai Szent Rókus Kórház új, 3,3 milliárd forintos beruházás keretében felépülő ingatlana is az ő nevéhez fűződik.
– Erre a feladatra szakosodott cégünk. Külön nem okítják. Kollégáimmal az öregektől lestük el a fortélyokat, s mi is továbbadjuk azokat a fiatalabbaknak – válaszolta kérdésünkre a generáltervező.
– Jelentős különbségek vannak, minden épület nagy kihívás. Van valami lényeges szempont akár a telepítésben, akár a funkcióban. Egy kórház tervezése mégis bonyolultabb az átlagos munkáktól. Annyira, hogy például a kamara ajánlása szerint a tervezési díj 1,4-szerese a szokásosnak. Szigorú technológiai rend szerint kell a funkciókat kialakítani. Itt ugye kórház karakterről van szó, elengedhetetlen, hogy az épület a megfelelő minőségű működésnek megfeleljen! Hangsúlyozom, csapatmunkáról van szó. Az csak a véletlen szerencse, hogy mindig a felelős tervező tündököl. 40-50 fős mérnöki stáb tevékenykedik különböző szakterületekről – mondta el Bakó József, aki minap Baján járt. Hozzátette: legnehezebb a telepítés volt. Az épülethely pontos területi integrálása, melynek harmonikusan kellett illeszkedni a kórház funkcionális rendszerébe. Bajáról szólva a tervező kijelentette: nagy nyomot hagy életükben.
– Még nem terveztünk a városban, mégis meglepően nagy szeretettel és segítőkészséggel fogadtak minket. E nélkül nem is tudtuk volna ilyen jó minőségben elvégezni munkánkat. Kellett a kiváló együttműködés és mi igyekeztünk megfelelni az elvárásoknak. Remélem, az épület átadását követően a dolgozók, a betegek és egyáltalán, a bajai polgárok elégedetten használják majd – fogalmazott a felelős tervező.

Vissza a hírekhez