Projekt leírás

 

Baja Város Önkormányzatának DAOP-4.1.2/ B-11, rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése című sikeres pályázata keretében a bajai Szent Rókus Kórház pszichiátriai rehabilitációs részlege fejlesztésére kerül. Alapvető jelentőségű az egészségügyi rehabilitáció, mely a funkcióképesség helyreállításával megalapozza a lehető legjobb életminőség elérését. Mindezekből következik, hogy társadalmi és gazdasági szempontból is kiemelkedően fontos a rehabilitációs ellátások fejlesztése.

A Bajai Kórház Bács-Kiskun Megye legdélibb részén, a határtól 30 km-re elhelyezkedő, 610 ággyal működő, pavilon rendszerű intézmény. 90 km-es körzetben magasabb szintű egészségügyi ellátást biztosító intézmény nem található. A kórház felvevő területe alapszakmákban Baja város és 29 település, lakosság számát tekintve mintegy 110 ezer fő. Öt szakmai területen (traumatológia, urológia, szemészet, reumatológia, fül-orr-gégészet) az ellátott lakosság száma közel 160 ezer fő. A pszichiátriai osztály jelenleg integrált, aktív (60 ágy) és rehabilitációs (42 ágy) részre tagozódik. A szakmai személyi feltételrendszer adott, azonban az épület kubaturális viszonyai nem megfelelőek. Az akadálymentes használat nem biztosított. A vizes blokkok elavultak. A foglalkoztató helyiségek mérete és felszereltsége nem megfelelő, az egész épület állaga rossz, pedig a megfelelő, derűs környezet kialakítása a pszichiátriai rehabilitációs kezelés során elengedhetetlen. A kreatív foglalkozásokhoz szükséges eszköztár szegényes.

A projekt magába foglalja a pszichiátriai és rehabilitációs ellátás fejlesztése érdekében az infrastruktúrafejlesztést és eszközbeszerzést. Az orvosi rehabilitációs tevékenység környezeti és tárgyi feltételeinek, a rehabilitáció színvonalának javítása illetve a fenntartási és üzemeltetési költségek csökkentésének érdekében az ellátásnak helyt adó épületeken külső és belső felújításokat, korszerűsítéseket kell végezni. A felújítás célja hogy az épület fenntartási és üzemeltetési költségei csökkenjenek, és a fogyatékkal élő betegek is akadálymentesen használhassák. A pszichiátriai rehabilitációhoz kapcsolódó épületkorszerűsítés során sor kerül többek között a tetőszerkezet felújítására, szigetelésére, a homlokzati nyílászárók cseréjére, a külső és belső falak és homlokzat vakolására, szigetelésére, új előtetők készítésére, lift telepítésére, fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésre, padlóburkolatok cseréjére, gépészeti átalakításokra (víz, szennyvíz, elektromos), a főbejárati lépcső javítására, akadálymentesítésére. Továbbá EKG mozgásterápiákhoz szükséges eszközök, vérnyomásmérők, beszerzését is magába foglalja a projekt. . A projekt eredménye 75 db új eszköz beszerzése, és a fejlesztéssel 1977 m2 épület újul meg és válik akadálymentessé.

A fejlesztés nagyban hozzájárul az egészségügyi szolgáltatás javításához: Az épület nem csak megszépül, de használhatóbbá válik minden beteg számára, ennek köszönhetően pozitív hatásként várható, hogy az egészségügyi problémával küszködők hamarabb igénybe veszik a szolgáltatást, ezzel későbbi súlyosabb betegségek előzhetőek meg. Az új eszközök, felszerelések segítségével hamarabb fedezhetőek fel betegségek, nagyobb eséllyel gyógyíthatóak a betegek. Az orvosok számára a javuló környezet könnyítheti munkavégzésüket, nagyobb figyelmet fordíthatnak betegeikre, ezzel javulhat az orvos-beteg közötti kapcsolat. A modern eszközöknek köszönhetően a betegellátási idő is csökken, így a várakozási idő is csökken

A projekt közvetlen célja a Bajai Szent Rókus Kórház pszichiátriai és rehabilitációs ellátásainak fejlesztése korszerű infrastruktúrafejlesztéssel és eszközbeszerzéssel, a gyógyítás hatékonyságának növelése és a munkafeltételek javítása. Mindemellett a környezettudatos, emberbarát, költségtakarékos építészeti kialakítás, és az alacsony üzemeltetési költség is a célok között szerepel. Hosszabb távon pedig egy közösségi pszichiátriai és mozgásszervi (aktív osztály - rehabilitációs osztály – foglalkoztató - nappali kórház – szakambulancia – gondozó – szociális háló – család társadalmi szervezetek) rendszer kialakítása.

 

REHABILITÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE A DÉL-ALFÖLDI RÉGIÓBAN - DAOP-4.1.2/B-11-2011-0001