Az álmok megvalósulnak!

 

Magyarország miniszterelnöke avatta fel a Bajai Szent Rókus Kórház új épületét szeptember 16-án, kedden. Orbán Viktor az ünnepségen több témára is kitért. Beszélt a kórházról, Magyarország jövőjéről és a közelgő helyhatósági választásokról is. Utóbbi kapcsán Fercsák Róbert (Fidesz) alpolgármestert ajánlotta a választól figyelmébe. Úgy véli, a 2008-as szociális népszavazás legfontosabb eredménye az volt, hogy sikerült megakadályozni az egészségügy privatizációját, mert ezt az ágazatot nem lehet üzleti szempontok szerint működtetni.

Az ünnepségen a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója, dr. Tóth Gábor örömmel hangsúlyozta: a rendszerváltás óta a legnagyobb beruházás készült el mintegy 4 milliárd forintos beruházással. A környéken 150 ezer ember egészségügyi ellátását javítja megépült gyönyörű, korszerű belgyógyászati épület. Ez mérföldkő az intézmény történetében. Kiemelte: stroke-centrumot is kialakítottak, amelynek az utógondozásban is fontos szerep jut.

– Korszerűbb, hatékonyabb egészségügyi szolgáltatás válik lehetővé Baján. A kormány, az önkormányzat és a betegek támogatásával egy épületbe költözhetnek különböző osztályok, növelve az ellátás minőségét. Immár megfelelő infrastrukturális háttér áll rendelkezésre, ráadásul stroke-központ épülhetett ki – fogalmazott a főigazgató. Hozzátette: a 4 milliárdos beruházáson túl számos fejlesztés zajlott a kórházban az elmúlt négy évben. „Az elmúlt négy év üzenet: ha merünk álmodni, s bízunk magunkban, az álmok megvalósulnak!”

Baja alpolgármestere, Fercsák Róbert is méltatta a fejlesztés fontosságát. – Baja vezetősége elkötelezte magát egy úton az elmúlt négy évben: élhetőbb várost szeretnénk. Zsigó Róbert polgármesterrel (immár államtitkár) mintegy 25 milliárd forintos fejlesztést irányítottunk Bajára. Ezek zöme az egészségesebb életmódot szolgálja (ökopark, strand, kerékpárút), ám a gyógyításra is fel kell készülni. A kórház felújítása régi terv, most végre megvalósul. Zsigó Róberttel és dr. Tóth Gáborral sokat tettünk ezért, immár szállodai körülmények gyógyulhatnak majd a betegek. Az új épület jobb feltételeket biztosít a gyógyuláshoz, a gyógyításhoz!

Nagy Alma Virág (Liszt Ferenc AMI) énekelt, majd Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. Beszélt a kórházról, Magyarország jövőjéről és a közelgő helyhatósági választásokról is. – A 2008-as szociális népszavazás legfontosabb eredménye, hogy sikerült megakadályozni az egészségügy privatizációját. Ezt az ágazatot nem lehet csak üzleti szempontok szerint működtetni. A kórház kapcsán nehéz sorsú, segítségre szoruló emberekről is beszélünk. És arról is, milyen lelkülete van egy országnak, mennyire tartja fontosnak polgárai sorsát.

Fontos eredményként értékelte, hogy a dohányzás visszaszorítása érdekében hozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon 200 ezer ember hagyta abba a dohányzást. Bevezették a népegészségügyi termékadót, ami 52 milliárd forint bevételt hozott. Ez teremtette meg az egészségügyi béremelés alapját, sorolta. Hangsúlyozta: a méhnyakrák elleni védőoltás bevezetését, az átadott 277 új mentőautót, a 22 új mentőállomást, illetve 60 régi átépítését. Mindez az egészségügy színvonalának emelése érekében tett fontos lépés.

„Ugyanakkor a háziorvosok fizetése és megbecsülése messze elmarad attól, amit megérdemelnének. Sőt, attól is, amire az emberek jó minőségű ellátásához szükség van.”

A kormány elmúlt négy éves munkáját értékelve kiemelte, hogy sikerült megfékezni az áremeléseket, valamint segítették „adósrabszolgaságba szakadt családokat”. „2010-ben, a kormányváltáskor 1,8 millió ember fizetett adót. Ma már 4,1 millió ember dolgozik, és mindannyian fizetnek adót. Így már meg tudunk állni a lábunkon, előre juthatunk.”

Az önkormányzati választással kapcsoltban arra kérte az embereket, menjenek el szavazni. Kifejezhetik a bizalmukat a kormány politikája iránt, voksukkal nemcsak Baja jövőjét, hanem a következő négy év kormányzati cselekvőképességét is befolyásolják.

A négy történelmi egyház képviselője (Bábel Balázs, Róna Tamás, Bán Béla és Nepp Éva) megáldotta az új épületet.

Géczy Zsolt

 

Vissza a hírekhez