Baja felismerte: fejleszteni kell

 

Letették és megszentelték az alapkövet

Újabb fontos lépés történt szerdán délután a Bajai Szent Rókus Kórházban: elhelyezték és megszentelték az alapkövet. Töretlenül zajlik a közel 4 milliárdos beruházás.

– Fontos a régió számára is ez a beruházás, melynek révén 160 ezer ember számára nyújtanak Baján biztonságosabb egészségügyi ellátást. Számos helyen nem felel meg az infrastruktúra a mai kor követelményeinek. Ezt ismerték fel Baján, a kórházi beruházás ennek szellemében zajlik. A műtéti blokk és a sebészeti tömb felújítása is érdemi fejlesztés volt, ám még többre van szükség. Gát volt a pavilon rendszer is, mely helyébe a tömbösítés lép. A közel 10 ezer négyzetméteres új épület zárt, fedett összeköttetésben lesz az újjal. Az új tömbben kap helyet a belgyógyászati, a neurológiai, a gyermekosztály, a szülészet és a nőgyógyászat, valamint az újonnan létesülő stroke centrum. A kis létszámú kórtermek mindegyikéhez külön fürdőszoba tartozik majd. Fejlesztik a diagnosztikát is és központi betegirányító egységet alakítanak ki. Egynapos sebészet is itt lesz – sorolta dr. Horváth Zsolt miniszteri biztos. Hozzátette: 90 %-os támogatást élvező, közel 3,5 milliárdos beruházáshoz a hiányzó 600 milliós összeget a kormány és az önkormányzat biztosította. – Igazából nem kórházat, hanem emberarcú társadalmat építünk – hangsúlyozta a miniszteri biztos.


Zsigó Róbert
polgármester azt emelte ki, hogy a kórházi pályázatnál nehezebb volt a kivitelezés, mint a támogatás megszerzése. – Anyagi források híján állt a fejlesztés, de a kormány jelentős plusz támogatása révén elindulhatott az építkezés. Köszönet minden résztvevőnek. Bár Baja már nem fenntartója a kórháznak, de ez a város egyik legfontosabb intézménye. A beruházás jó példa arra, hogy Baja érdekében érdemes összefogni!


Dr. Tóth Gábor főigazgató hangsúlyozta: komoly lépés a kórház életében, ilyen mértékű beruházás még sosem zajlott itt. – Köszönöm a sok segítséget, mellyel idáig jutottunk. Elképzeléseinket a tervezők papírra vetették, a látványtervek alapján szép és jó lesz. Ezt várjuk a kivitelezőktől. Az alapkőbe két téglát is teszünk: a patológia és a krónikus belgyógyászat bontásakor kértem el ezeket. Mert otthon azt tanultam: aki nem becsüli a múltat, annak nincs jövője.


Az alapkövet felszentelte, illetve megáldotta a négy történelmi egyház (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) képviselője.

 

Vissza a hírekhez