A legtöbb bajainak a kórház fejlesztése a legfontosabb!

Óriási érdeklődés mellett zajlott a Bajai Szent Rókus Kórházban meghirdetett lakossági fórum. Nem csoda, hiszen a 3,3 milliárd forintos beruházás volt a téma.

Zsigó Róbert polgármester arra hívta fel a figyelmet, olyan beruházás indulhat a városban, melyre majd valamennyi bajai büszke lehet. – Több ciklus, így az előző és talán még az azt megelőző testület érdeme is, hogy ilyen horderejű fejlesztés indulhat. Célja a beruházásnak, hogy Baján minden beteg jó ellátásban részesülhessen. Fontos az önkormányzatnak is. Nem dúskál ugyanis a javakban, így jelentős segítség, ha olcsóbban működik majd az intézmény. Ugyanakkor egy felmérésből az is kiderült, a legtöbb bajainak a kórház fejlesztése a legfontosabb! Ehhez adja a 340 milliós önerőt a város azzal a céllal, hogy a terveknek megfelelően fejeződjön be a beruházás. Gratulálok a pályázat előkészítésében résztvevőknek, egyúttal a továbbiakban is segítségemet ajánlom – fogalmazott a polgármester.

Dr. Tóth Gábor főigazgató-főorvos arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy a 3,3 milliárd forintos beruházástól valóban spórolást remélnek. Húsz-harminc százalékkal drágább lehet a jelenlegi pavilonrendszer, mint lesz az új. A pénz 70 százalékát az Európai Unió, 20 százalékát a kormány, 10 százalékát pedig az önkormányzat utalja.

Helikopter pálya nem lesz

– Nincs a tervekben egyik épület tetején sem leszálló pálya helikoptereknek. Túl sokba kerülne. Egyébként a városban megoldott a helikopterek leszállása a mentőállomás mellett. Az is tény, hogy a Bajai Szent Rókus Kórház jelenleg Magyarországon azon intézmények közé tartozik, melyek a leggyakrabban ajánlanak fel szerveket. Ez ugyanis nem helikopterfüggő – válaszolta az érdeklődőknek dr. Tóth Gábor főigazgató-főorvos. Azt is elmondta, még bizonytalan, mi lesz a belgyógyászati épületek sorsa. – Kinőtte magát a kórház, nincs hely. Kevés a járóbeteg szakrendelő. De nappali kórház, vagy akár nővérszálló is lehetne. Gond, hogy különböző időpontokban és technológiával épült a három ingatlan. Nem tudni, mi az olcsóbb: ledózerolni és újat építeni vagy felújítani. Ami biztos: a legrégebbi épület, a pszichiátria felújítására pályázott a városi kórház. És szeretnék az egyik legszebb ingatlant, a neurológiát is megújítani, ha lesz rá mód.

– A támogatói szerződést már aláírtuk, mégpedig másodikként Magyarországon. A beruházás során 2,4 milliárd forintot fordítunk kubatúrára, a többi pénz orvosi műszerekre megy el. Ugyanis főleg kórtermekre, fekvőhelyekre van szükség Baján. Erre hegyeztük ki a pályázatot – mondta el az intézmény irányítója.

Dr. Vácity József, az egészségügyi bizottság elnöke sajnálattal jelentette be, hogy a kistérség nem tesz hozzá a fejlesztéshez. – Ezt ahogy korábban sem, úgy ezúttal sem sikerült elérni. Persze csodák vannak, a remény hal meg utoljára. Viszont a bajai önkormányzat biztosította a szükséges önerőt. Így attól sem kell tartani, hogy különadót vetnek a beruházás érdekében – hangsúlyozta némi iróniával a szakbizottság vezetője.

Kérdésekre válaszolva az is kiderült, sajnos kényelmetlenségekkel jár az építkezés. Április közepén kezdődnek a látványos munkák. Ezek esetenként zajosak. Ráadásul a parkolást és egyáltalán, a közúti közlekedést is meg kell oldani. Ennek érdekében már a napokban összeülnek a szakértők. Így lesz idő áprilisig kidolgozni a forgalmi rend változását, a legmegfelelőbb megoldásokat.

Vissza a hírekhez