Korszakváltás a Bajai Szent Rókus Kórház életében

Aláírták azt a támogatási szerződést, aminek köszönhetően két év múlva már egy új, XXI. századi épület szolgálja majd a bajai és a térségbeli betegeket a Bajai Szent Rókus Kórházban.

- A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. Korszakváltás lesz ez a kórház életében – jelentette be dr. Tóth Gábor főigazgató-főorvos az ünnepélyes aláírás alkalmával. A meghívottaknak elmondta, hogy régóta várnak erre az aláírásra, erre a fejlesztésre. A projekt elkészültével minden részében megfelelnek majd a XXI. század feltételeinek a több mint száz éves intézményben, melyben már az 1700-as esztendőkben is gyógyító munka folyt. Valahány alkalommal valamilyen tragédia érte a bajai kórházat, az mindig feltámadt poraiból. A főigazgató kiemelte: a kórházi dolgozók, a képviselő-testület tagjai és a városháza munkatársai egyaránt sokat segítettek a fejlesztés előkészítése, megvalósulása érdekében.

Révfy Zoltán azt hangsúlyozta beszédében, hogy a bajai városvezetés mindig kiemelt intézményként kezelte a kórházat. – Öt-hat éve még egyszerűbb volt a helyzet, ám a finanszírozás megváltoztatása miatt 2007 óta bonyolultabb lett az élet az egészségügyben. Fokozott fenntartói figyelemmel vettük az akadályokat. Voltak szép percek, hiszen új nevet kapott az intézmény, rendkívüli támogatást utalt a város, amikor kellett és fejlesztések sora valósulhatott meg. 340 millió forintot adott az önkormányzat a 90 százalékban unió által támogatott, nyertes pályázathoz. Az új épületben jobb lesz gyógyítani, és jobb lesz gyógyulni – fogalmazott Baja polgármestere.Zsigó Róbert országgyűlési képviselő pohárköszöntőjében hangsúlyozta, külön tisztelet jár a dolgozóknak. Nem csak eddigi munkájukért, hanem a következő két év várható nehézségei okán. Ugyanis amíg zajlik az építkezés, akadhatnak nehézségek az intézményi ellátásban. Ám utóbb örömmel vehetik birtokba az új épületet.


 

Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója arra bíztatta a bajaiakat, hogy pályázzanak bátran a jövőben is. A 3 milliárd 254 milliós fejlesztés jó példa arra, hogy érdemes az uniós pályázatokat figyelni, azokon részt venni.
 

Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kiemelte: indulhat az építkezés, de még komoly egyeztetések, munkák várnak a kórházvezetésre az elkövetkező időszakban. – Érjék meg az építkezés örömét és készüljenek fel arra a felelősségre, mely a térségi ellátó szereppel jár majd – szólt a dolgozókhoz.Ami a konkrét pályázatot illeti, az intézmény 2,9 milliárd forintot nyert egy új központi tömb építésére a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programjában. A munkálatok várhatóan ősszel kezdődnek, míg a befejezést 2012. második negyedévére tervezik. Az új tömbben kap majd helyet a belgyógyászati, a neurológiai, a gyermekosztály, a szülészet és a nőgyógyászat, valamint az újonnan létesülő stroke centrum. A kis létszámú kórtermek mindegyikéhez külön fürdőszoba tartozik majd.

Fejlesztik a diagnosztikát is és központi betegirányító egységet alakítanak ki. A leendő ötemeletes épület földszintjén korszerű ambulanciák, az alagsorban az egynapos sebészet helyiségei, illetve a patológia kap helyet. Az új tömböt a patológia és a krónikus belgyógyászat helyén húzzák majd fel.
A pályázatról részletesebben itt olvashat.


Vissza a hírekhez